25 / 04 / 2024

İzmir'de TOKİ'nin satışa çıkardığı arsaların ihaleleri meclis gündeminde!

İzmir'de TOKİ'nin satışa çıkardığı arsaların ihaleleri meclis gündeminde!

İzmir'in bazı ilçelerindeki arsalar için TOKİ tarafından 23 Haziran 2020 tarihinde duyurulan satış ve kira ihaleleri meclis gündemine taşındı. CHP'li Polat, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



CHP  İzmir  Milletvekili Mahir Polat, İzmir'in bazı ilçelerindeki arsalar için  TOKİ  tarafından 23 Haziran 2020 tarihinde duyurulan satış ve kira ihalelerine ilişkin soru önergesi hazırladı. Polat, sorusunun Çevre Ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Polat, ''Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından, 23 Haziran 2020 tarihinde yayımlanan ilanda, 9 Temmuz 2020 tarihinde yapılacak müzayedede 26 ilde 191 arsa için satış ve kira ihalesine çıkılacağı duyuruldu. İzmir'in Karşıyaka, Aliağa ve Narlıdere İlçelerinde satışa çıkan 4 parselden Karşıyaka'daki iki arazinin planlarda "Rekreasyon Alanı" ve "Açık Spor Alanı", Aliağa'daki arazinin "Pazar Alanı” olduğu görülmektedir'' diye konuştu. 

CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat'ın soruları:
1) TOKİ’nin ‘yatırımcıya fırsat sloganıyla duyurduğu ihalelerden ne kadar kazanç elde edilmesi öngörülmektedir? 

2) Karşıyaka İlçesindeki 25697 ada 1 parsel sayılı taşınmaz için, Gediz Nehri'nin denize açıldığı bölgede, zaman içerisinde su seviyesi yükseldiği ve taşınmazın eskiden su üzerinde kalan bölümü aşındığı için artık bir bölümünün sular altında kaldığı görülmektedir. İmar planında kıyı kenar çizgisi bulunmadığı dikkate alındığında, konuya ilişkin olarak yeni bir tespit yapılmasına neden ihtiyaç duyulmamıştır? Güncel tespit yapılmadan gayrimenkul nasıl satışa çıkarılabilmektedir? 

3) Satışa çıkarılan Aliağa 804 ada 1 parsel ‘Pazar Alanı'nda kalmaktadır. Mevzuata göre, pazar alanlarının yerel yönetimler denetiminde olması öngörülürken, özel şirketler tarafından işletilmesine izin verilmemektedir. Bu şartlar altında gayrimenkulün satışa çıkarılmasındaki amaç nedir? 

4) Aliağa 804 ada 1 parselin tapu kaydında, “Kamu hizmetlerine ayrılan yerler ile Maliye Bakanlığınca değişik ihtiyaçlarla talep edilen taşınmazlar bedelsiz olarak Hazineye iade edilir' şerhi bulunmakta mıdır? Şerh var ise söz konusu gayrimenkul nasıl satışa 
çıkarılabilmektedir? 

5) Narlıdere'deki 156 ada 1962 parsel için planlamaya ilişkin olarak hukuki süreç sonuçlanmış mıdır? Planların “kamu yararına aykırılık’ sebebiyle iptal edilmesi ihtimali var mıdır? Varsa söz konusu gayrimenkul neden ve nasıl satışa çıkarılabilmektedir? 
 


Geri Dön