26 / 04 / 2024

İzmir’de yıkılan Ada ve Göl gazinolarına Valilik'ten inceleme!

 İzmir’de yıkılan Ada ve Göl gazinolarına Valilik'ten inceleme!

İzmir Büyükşehir Belediyesi çok sayıda gazinonun yıkımını gerçekleştirdi. Çevre Bakanlığı’ndan izin alınmadan yıkıldığını tespit eden İzmir Valiliği yıkımlarla ilgili ön inceleme başlattı.



İzmir Büyükşehir Belediyesi 2019 Aralık ayında aralarında Ada ve Göl gazinolarının da yer aldığı Cumhuriyet ile yaşıt çok sayıda gazinoyu tahliye ederek bir bölümünün yıkım çalışmalarını gerçekleştirdi. 1980’li yıllarında Türkiye çapında ünlü sanatçılara ev sahipliği yapan gazinolar yıkım çalışmalarının ardından harabeye döndü. Egeli Sabah'ın yaptığı yıkım haberleriyle toplumun her kesiminden tepkiler yağdı. Tepkilerin  artması üzerine  İzmir  Büyükşehir Belediyesi geri adım atarak  gazinoların yıkılmayacağını rölövelerinin çıkartılıp gerçek haline uygun olarak restorasyon yapılacağını açıkladı.

Tutanak tutuldu

Sabah gazetesinde yer alan habere göre; Bu olaylar yaşanırken öte yanda devletin ilgili kurumları harekete geçti. Gazete haberlerini ihbar olarak kabul eden İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü kendi yasaları açısından tarihi bina yıkımlarını mercek altına aldı. Tarihi sit alanlarında yapılacak her türlü iş ve işlemin izne tabi olduğuna dikkat çeken il müdürlüğü yetkilileri sit alanında belediye ekiplerince yapılan yıkımla ilgili yerinde incelemeler yaparak tutanak tuttu. Kültürpark'taki gelişmeler bunlarla bitmedi. İzmir Valiliği de Kültürpark'taki tarih ve doğa katliamı ile ilgili incelemeler başlattı. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden ekipler önceki gün bölgenin içinde kalan tek yeşil alan olan Kültürpark'a inceleme yaptı. Yapılan tespitlerin ardından mevcut durumla ilgili rapor yazıldı. Söz konusu alan doğal sit alanı olduğundan bu alanda yapılacak her türlü işi ve işlemin izne tabi olduğuna dikkat çeken yetkililer; "İlk etapta Kültürpark'ta yapılan yıkımla ilgili bir başvuruya ya da izne rastlanmadı. İzmir Büyükşehir Belediyesine yazı yazılarak yıkımın hangi izinle kimin tarafından gerçekleştirildiğine ilişkin bilgi istendi. Buradan gelecek cevaba göre sorumlular tespit edilip haklarında işlem başlatılacak" dedi.


Geri Dön