29 / 03 / 2024

İzmir'deki Uzundere Rekreasyon Alanı hakkında ne karar verildi?

İzmir'deki Uzundere Rekreasyon Alanı hakkında ne karar verildi?

İzmir Karabağlar'daki 42 milyon lira maliyetli Uzundere Rekreasyon Alanı Projesi'nin belediye harcamalarını inceleyen denetim komisyonu, şerh raporunda kamu zararı oluştuğunu vurguladı.



42 milyon liralık maliyetiyle tartışmalara neden olan Uzundere Rekreasyon Alanı Projesi'nde ortaya çıkan kamu zararı, belediyenin harcamalarını inceleyen denetim komisyonu şerh raporuna da yansıdığı ortaya çıktı. Karabağlar Belediyesi AK Parti Grup Başkanı Azad Fazla ile Meclis Üyesi Kazi Uzun tarafından hazırlanan denetim komisyonu şerh raporundaki şu ifadeler dikkat çekti: "Fen İşleri Müdürlüğü üzerinden Uzundere Rekreasyon Alanı müzikli danslı süs havuzları 14 Mart 2014 tarih 2041 ödeme emri dosyasında 1 milyon 792 bin 420 liradır. Ancak doğrudan temin ile tekrar tekrar mermer işleri bölünerek süs havuzu imalat işi yapılmıştır. Alanda ihaleye çıkılmasına rağmen sıhhi tesisat işi bile doğrudan temin ile mükerrer iş yapılmıştır. 14 Mart 2014 tarihli 25 bin 293 lira tesisat işi döşemesi yapılmıştır. 86 bin 140 lira bedelle granit döşeme işi ihale edilmiş ve yine aynı muhteviyatta 55 bin 441 lira iş doğrudan teminle tekrarlanmıştır. Anlaşılıyor ki ihalelerle doğrudan teminler aynı içeriktedir. İşler bölünerek yapılmıştır. Bu bölünmeler ihale kanuna aykırıdır. Bariz aykırılığı önlemek için zaman zaman ihale yapılmış akabinde doğrudan temine gidilmiş. Halbuki proje aşamasında yapılacak işler öngörülerle tespit edilmemiş veya ettirilememiştir. Bu açıdan kamu malı dolaylı bir şekilde zarara uğratılmıştır. Ayrıca piyasa koşullarının üstünde teklifler oluşmuştur. Görüldüğü gibi burada kamu kaynakları keyfi bir şekilde harcanmış göz göre göre kamu zararı oluşturulmuştur." Uzundere Rekreasyon Alanı'nın temeli CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun katılımıyla 2013 Mart'ta atıldı. Alanın açılışının 10 ay içinde yapılacağı duyuruldu. Aradan geçen 29 ayda proje bir türlü tamamlanamadı. 250 hektarlık alan üzerine kurulan rekreasyon alanındaki eksikler nedeniyle açılışı gecikirken, kaba inşaatı tamamlanan rekreasyon alanının içindeki kafeterya ve restoranlarda yapılması gereken iç düzenlemeler henüz tamamlanamadı. Vatandaşların açılışını merakla beklediği proje ile ilgili Karabağlar Belediyesi yeniden ihaleye çıkma kararı aldı. Uzundere Rekreasyon Alanı'nda İnşaat ve İkmal İşleri başlığıyla Karabağlar Belediyesi'nin resmi internet sitesi üzerinden duyurulan ihale 7 Eylül Pazartesi günü yapıldı. Açık ihale usulü gerçekleştirilen ihale sonrası eksik kalan diğer işlerin 2016 yılı içinde tamamlanması bekleniyor. 


AYRI AYRI İHALELER 

Karabağlar Belediyesi AK Parti Grup Başkanı Azad Fazla ile Meclis Üyesi Kazi Uzun tarafından hazırlanan denetim komisyonu şerh raporunda çarpıcı ifadeler yer aldı. Belediyenin harcamalarını inceleyen Fazla ve Uzun, Uzundere'de maliye hazinesine ait olan rekreasyon alanında yapılan imalatların bir kısmının belediye imkanları ile yapıldığına dikkat çekti. Raporda, Fen İşleri, Kültür ve Park Bahçeler Müdürlüğü'nün ayrı ayrı ihalelere çıkarak projenin birden çok projeye bölünerek ayrıldığını ve dolayısıyla kamu zararına yol açan pahalı iş üretildiği vurgulandı. Benzer işler ihale edilmesi gerekirken, bölünerek doğrudan temin yoluna gidildiğinin vurgulandığı şerh raporunda ayrıca şunlara dikkat çekildi: "İhale yasasında 21/B maddesinde belirtilen acil ve ön görülemeyen işler ifadesi tamamen suistimal edildiği kanaatindeyiz. Kaldı ki farklı müdürlükler rekreasyon alanı ile ilgili ihale yapmalarına rağmen tekrarında süs havuzlarını birden çok defa doğrudan temin yolu ile imalat yapmıştır. Tematik oyun alanları kültür müdürlüğü üzerinden 15 milyon 578 bin 939 liradır." 


Sabah Egeli



Geri Dön