29 / 03 / 2024

İzmirli depremzedeler için 35 milyon kira yardımı toplandı!

İzmirli depremzedeler için 35 milyon kira yardımı toplandı!

Tarihi Havagazı Fabrikası'nda düzenlenen basın toplantısında konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç; İzmirli depremzedeler için bu zamana kadar 35 milyon lira yardım parası toplandığını açıkladı.



CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, Tarihi Havagazı Fabrikası'nda düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada, Deprem unutuluyor, yeni deprem olana kadar. Yanlış burada. Çünkü Türkiye bir deprem ülkesi, Türkiye'de deprem gerçeği var" dedi.

Öztunç konuşmasında ayrıca, bugüne kadar 58 kez deprem araştırma komisyonu kurulması için önerge verildiğini, komisyonun ancak 30 Ekim'deki  İzmir  depreminin ardından kurulmasının kabul edildiğini belirtti. 

Komisyon aracılığıyla deprem konusunda kamuoyuna bilgi aktaracaklarına işaret eden Öztunç, "Bu komisyonun kurulması için Ayda bebeğin annesiz mi kalması gerekiyordu? İzmir'de deprem mi olması gerekiyordu? 115 insanın canını yitirmesi mi gerekiyordu?" sorularını sordu.

İzmirli depremzedeler için 35 milyon kira yardımı toplandı!

Artık televizyonlarda deprem haberlerinin yer bulmadığını vurgulayan Öztunç, şu şekilde konuştu: 

"Deprem televizyonlarda birinci haberdi. Enkaz kaldırma çalışmaları, siyasiler, enkaz başında şov yapan bakanlar günlerce konuşuldu ama konu yeniden soğumaya bırakıldı. Deprem unutuluyor, yeni deprem olana kadar. Yanlış burada. Çünkü Türkiye bir deprem ülkesi, Türkiye'de deprem gerçeği var. İzmir, İstanbul deprem şehirleri, ciddi fay hatları var. Sürekli gündemde tutulması gerekiyor. Bir kez daha unutuldu. Biz unutulmaması ve unutturulmaması gerektiğini düşünüyoruz. Bu yüzden TBMM ve toplantılarda bu konuyu gündeme getireceğiz." 

Ali Öztunç, İzmir Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde "İzmir Depremi Ortak Akıl Buluşması" adı altında çalıştay düzenlendiğini anımsatarak şu açıklamalara yer verdi: "Çalıştaya Çevre ve Şehircilik Bakanı, İzmir Valisi, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü davet edildi ama hiçbiri gelmedi. Bakan gelemeyebilir, yoğundur ama en azından bir yardımcısını, İzmir'deki müdürünü gönderebilir. Vali nasıl gelmez? İzmir'de, İzmir depremiyle ilgili çalıştay yapılıyor, İzmir Valisi gelmiyor. Deprem çalıştayı bile siyasileştiriliyor. Bu CHP'nin çalıştayı değil, bilim çalıştayı." 

Dokuz Eylül Üniversitesinden bilim insanlarının da Rektör Prof. Dr. Nükhet Hotar onay vermediği için çalıştaya katılamadığını söyleyen Öztunç, "Dokuz Eylül Üniversitesi hocaları da davetli, çok da güzel bir çalışma yapmışlar ama gelmiyorlar. Niye? Sayın Hotar izin vermiyor. Ayıp değil mi? Sayın Rektör, üniversitedeki AK Parti temsilcisi mi? Geçmişte siyaset yapmış olabilir ama şu anda bir üniversite rektörüdür. Bu bilinçle hareket etmesi gerekiyor." şeklinde konuştu.
 
Öztunç, belediyelere yeterli desteğin de sağlanmadığını ileri sürerek, "Giresun'da selden sonra belediyelere destek olan hükümet neden İzmir'deki depremden sonra belediyelere destek olmuyor? Bir tek Bayraklı Belediyesine 1 milyon lira sözü verilmiş, Karşıyaka ve Bornova belediyeleri, diğer belediyeler de etkilendi. Hükümet neden destek olmaz? Bu çifte standarttı, bunu kınıyoruz. Herkesten vergi toplanıyor ama partizanlık yapılıyor." dedi  

İzmir Büyükşehir Belediyesinin kampanyası dahilinde yaklaşık 35 milyon liralık kira yardımı toplandığını söyleyen Öztunç, "Yurttaşlarımız verdi 35 milyon lirayı. 35 milyon da İzmir Büyükşehir Belediyesi verecek. Yaklaşık 7 bin orta hasarlı bağımsız birim var. 35 milyon lira bu birimlere 5'er bin lira olarak ödenecek." şeklinde konuştu. 

Öztunç, depremden sonra yapılan hasar tespit çalışmalarına yönelik Birilerinin hatırlı ağabeylerini araya koyarak ilk raporları değiştirmek istediği yönünde duyumlarımız var. Bu işin şakası olmaz" dedi.CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel ise vatandaşlardan bugüne kadar deprem vergisi adı altında toplanan paralara ilişkin hükümetin açıklama yapması gerektiğini vurguladı. Toplantıya, CHP İzmir milletvekilleri Murat Bakan, Sevda Erdan Kılıç, CHP Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, Parti Meclisi Üyesi Devrim Barış Çelik ve partililer katıldı.

CHP’den 7 maddelik deprem önlemleri paketi!


Geri Dön