29 / 03 / 2024

İzmirli depremzedelerden deprem kredisi çıkışı!

İzmirli depremzedelerden deprem kredisi çıkışı!

İzmirli depremzedeler, deprem vergisini hala ödediklerini ancak henüz deprem kredisi alamadıklarını belirtti.



İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA), Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bürokratları, CHP Başkan Yardımcıları ve AKP milletvekilleriyle görüşerek depremzedelerin problemlerini ve yaşadıklarını dinledi. 

Evrensel Gazetesi'nde yer alan habere göre; depremzedelerin oyalandığını düşündüklerini belirten İZDEDA Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Özkan, partilerin Dünya Bankasından kredi çıkmasından sonra sorunların çözülebileceği yanılgısı içinde olduklarını aktardı. 

İzmirli depremzedelerden deprem kredisi çıkışı!

Deprem bölgesinde toplam 79 bin hasarlı bölüm olduğua vurgu yapan Özkan, “Hasarlı bölümlerin 4 bini ağır hasarlı. Bulunan çözüm ise şöyle: ‘Rezerv alanda 2 bin 500 ağır bağımsız bölüme konut satacağım, 1500’üne de kendi bölgesinde, 7 tane de proje alanında dönüşüm yaptırıyorum.’ Belirli bir kısım için doğru bir yol fakat geri kalan 75 bin hane halkı ne yapsın? Buradan depremzedeler arasında ayrımın olduğunu anlayabiliriz” açıklaamsında bulundu. 

Belediye tarafından verilen kredinin, onaylanması halinde en fazla 6 bin 500 orta hasarlı eve çözüm olabileceğine vurgu yapan Özkan, 69 bin hane için belirsizliğin sürdüğünü dile getirdi.

Az hasarlı binalarda yaşayanvatandaşların depremzede olarak sayılmadığının altını çizen Özkan, “Depremzedelere de yardım olarak hiçbir şey yapılmıyor. Depremin üzerinden 11 ay geçti ve depremzedeler bu 11 aylık süreçte en az 22 bin Türk lirası kira ödedi, ödemeye de devam ediyor. Aynı zamanda deprem döneminde yıkılmış ya da yıkılacak evinin de kredisini ödüyor. Tekrar yapılacak evine de kredi ödeyecek. Depremzedeler ne yapsın” diye konuştu.

İzmirli depremzedelerden deprem kredisi çıkışı!

Yüzde 30’luk emsal artışının yapılmaması halinde paralarını ödeyemeyeceklerine vurgu yapan Özkan, açıklamasını şu şekilde bitirdi:

“Biz depremzedeyiz, evimiz yıkıldı. Yıkılan evi tekrar dikmek devletin görevidir. Devletimizden sıfır faizli kredi istiyoruz, o sıfır faizli kredi çıkmaz ise biz yine hayatta kalamayız. Depremzede bu kadar yalnız bırakılmamalıdır. Ben sosyal devletin bütün sorumluluklarını yerine getiren bir vatandaşım ve benden deprem vergisi aldınız. Deprem vergisi nerede? Biz hiç sormuyoruz. Siyaset olacak diye böyle şeylerin içerisine girmek istemiyoruz. Hâlâ deprem vergisi ödüyoruz ama deprem kredisi alamıyoruz.”

İzmirli depremzedelerden kredi tepkisi!


Geri Dön