26 / 04 / 2024

İzmirli depremzedelerden kentsel dönüşüm kredisi çağrısı!

İzmirli depremzedelerden kentsel dönüşüm kredisi çağrısı!

İzmir Seferihisar ilçesinin açıklarında 30 Ekim 2020 tarihinde yaşanan, 117 kişinin hayatını kaybettiği 6.9 şiddetindeki depremin üzerinden yaklaşık 9 ay geçti. İzmirli depremzedeler kredi taleplerini yineledi.



İzmir Seferihisar ilçesinin açıklarında 30 Ekim 2020 tarihinde yaşanan, 117 kişinin hayatını kaybettiği 6.9 şiddetindeki depremin üzerinden yaklaşık 9 ay geçti. BirGün Gazetesi'nden Berkay Sağol'un haberine göre; yaklaşık 85 bin kişinin konutunu kaybettiği depremin ardından depremzedelerin emsal kat artışı ve kredi talepleri hâlâ karşılanmadı.

Seslerini duyurabilmek amacıyla geçtiğimiz hafta ışık yakma kapama eylemi başlatan depremzedeler, 31 Temmuz tarihinde  İzmir  Gündoğdu Meydanı’nda oturma eylemi yaparak isteklerini bir kez daha açıklayacak. Depremzedeler gerçekleştirecekleri eylem için tüm İzmir milletvekillerine, sendikalara ve derneklere çağrı yaparken, isteklerinin yine karşılanmaması halinde 21 Ağustos’ta Ankara’ya, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne yürüyeceklerini belirtti.

İzmirli depremzedelerden kentsel dönüşüm kredisi çağrısı!

‘SESİMİZİ DUYUN’

Eylemlerdeki amaçlarının farkındalık yaratmak olduğuna dikkat çeken İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA) Başkanı Haydar Özkan, “Taleplerimiz karşılık bulmadı. Bizi unuttular. Bizi depremzede değil de kentsel dönüşümcü yerine koyuyorlar. Deprem kredisi yerine kentsel dönüşüm kredisi veriyorlar. Biz de depremzede olduğumuzu, bize buna göre muamele edilmesi gerektiğini insanlara haykırmak istiyoruz” şeklinde konuştu. Bugüne kadar birçok milletvekili ve siyasi parti temsilcisiyle görüşme yaptıklarını ifade eden Özkan, “Görüşme konusunda herhangi bir sıkıntımız yok. Ama çözüm yok. Görüştüğümüzle kalıyor. Masada kalıyor her şey” dedi.

İzmirli depremzedelerden kentsel dönüşüm kredisi çağrısı!

ERDOĞAN ONAYLAMADI

Konunun partiler üstü bir problem olduğuna vurgu yapan Özkan, şunları kaydetti: 

“Ne emsal artışla ilgili bir gelişme var ne de krediyle ilgili devletin attığı bir adım var. Hiç kimse arayıp sormuyor. Şu ana kadar devletin  TOKİ  aracılığıyla yaptırmış olduğu bin 500 konuttan başka bir çivi bile çakılmadı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in depremzedeler için Dünya Bankası’ndan kredi talebi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hâlâ onaylanmadı. Cumhurbaşkanının bu krediyi onaylamasını istiyoruz. Emsal artışıyla da müteahhitlere vereceğimiz meblağ azalacak

İZDEDA Başkanı Özkan, “Biz rantçı değiliz, rant için istemiyoruz bunu. Kentsel dönüşüm kredisi değil, 2 yıl ödemesiz 18 yıl geri ödemeli sıfır faizli bir deprem kredisi talep ediyoruz. Bu şekilde bütün sorunlarımız çözülür. Aksi takdirde ödeme imkânımız olmadığı gibi evlerimizi küçültüp de müteahhide yer çıkartacak yerimiz de imkânımız da yok. Bunlara gücümüz yetmediği için evlerimizi satıp göç etmek zorunda kalacağız buralardan” açıklamasında bulundu. 

İzmirli depremzedelerden kentsel dönüşüm kredisi çağrısı!

DEPREMZEDELERİN 3 ACİL TALEBİ

- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in depremzedeler için Dünya Bankası'ndan aldığı kredi talebi Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onay verilsin.
- Binalara yüzde 30 emsal artışı sağlansın.
- Depremzedelere kentsel dönüşüm kredisi değil, 2 sene ödemesiz 18 sene geri ödeme sıfır faizli deprem kredisi sunulsun. 

İzmir'in yapı stoku envanteri çıkarılıyor!

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan'dan kan donduran deprem uyarısı!


Geri Dön