27 / 04 / 2024

İzmit'teki konut talebi her geçen gün azalıyor!

İzmit'teki konut talebi her geçen gün azalıyor!

İzmit merkezde konut talebi her geçen gün azalmakta. Yaşlı ve bakımsız evlerin yanına konut alıcı profil değişikliği de eklenince, konutta artık merkez para etmiyor.



Her geçen süre İzmit merkezdeki konut talebi azalmakta. Bunun birçok sebebi var ama en büyük sebeplerden biri de merkezdeki yaşlı ve bakımsız binaların oluşu. Belki fiyat olarak uygun olmasına karşın yaşlı ve bakımsız binaları gören alıcılar; "Bu ev bu kadar eder mi?" demekten kendilerini alamıyorlar. Bu tarz evleri satmaya çalışan ev sahipleri de satamadıkları süreçte fiyatlarını aşağı doğru revize ederek alıcıların karşılarına çıkmaya çalışıyor. Bu bile talebi artırmıyor. 


YENİLER ÇOK PAHALI 

Bu yaşlı ve bakımsız evlerin yanı sıra yeni evler de İzmit merkezde yapılmaya devam ediyor ama gerek arsa maliyetleri, gerekse inşaat maliyetlerinden dolayı çok yüksek fiyatlarla karşı karşıya kalan alıcıların ilk işleri de eski evlerle kıyaslama oluyor. O zaman da yeni binalar, pahalı olduğu için talep görmüyor. Aslında bu çift taraflı bir yanlış politika olmasına karşın, gayrimenkulde piyasayı alıcılar belirler hukukunun da en belirgin göstergesi olmakta. 


İŞYERLERİNE AŞIRI TALEP 

Bu karışık izmit merkez konut durumunun tek çıkar yoluysa, son günlerde konuttan ziyade işyeri için talep görmesi oluyor. Daha önce birçok konut olarak kullanılan yer, son günlerde ofis, işyeri olarak kullanılmaya başlandı. Belediyelerden ruhsat ve izin problemi çözülen evler çok daha büyük fiyatlara el değiştiriyor veya kiraya verilebiliyor. 100.000 TL'ye konut olarak satılamayan bir evi, iş yeri olarak kullanma izni olduğunda 200.000 TL'ye alıcı bulan daireler olduğunu görebiliyoruz. 


KONUT GERÇEĞİNİ KABULLENMELİYİZ 

İzmit merkez konut gerçeğini kabullenmeliyiz. Merkezde oturmak isteyenlerin öncelikle yaşlılar ve yol parası vermek istemeyen aileler olduğunu kabullenmeliyiz. Otopark sorunu, güvenlik sorunu olan merkezdeki evlerin bir sosyal konumları da eklerseniz havuz ve sosyal tesisler o zaman ne demek istediğimizi anlayacaksınız. Bu gerçeği kabullenmeliyiz, artık merkez konut belli konumda olanlar için çok farklı. Hedefler ve beklentiler her geçen gün artıyor.


GEÇİŞ SÜRECİ BEKLENMELİ 

Buraya kadar dilimiz döndüğünce durumu anlatmaya çalıştık. Bizlerden durumu değerlendirmek istenirse, bu bir geçiş süreci olarak değerlendiriyoruz. Bu saatten sonra merkezde yaşam çok farklı olacak. Yaşam alanları genelde şehir gürültüsünden uzak olan yerler terci edilecek. İzmit merkez ve buna benzer yerlerde işyeri olma yolunda hızla ilerleyecek. Bunun örneklerini çok daha farklı illerde örnekleriyle gördük. Beklentimiz de bu yönde olacaktır. Süreci bitirmemiz gerekiyor. 


Bizim Kocaeli


Geri Dön