26 / 04 / 2024

İznik Roma Tiyatrosu özgün kimliğine kavuşuyor!

İznik Roma Tiyatrosu özgün kimliğine kavuşuyor!

Bursa Büyükşehir Belediyesi yaptığı çalışmalarla İznik Roma Tiyatrosu'nu özgün kimliğine kavuşturuyor.




Bursa’nın UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmesinin ardından tarihi ve kültürel miras çalışmalarında rotayı İznik’e çeviren Bursa Büyükşehir Belediyesi, yoğun çalışmanın meyvelerini toplamaya başladı. 1964 – 1980 arasında İstanbul Üniversitesi tarafından, 1980 – 2006 arasında Arkeolog Bedri Yalman tarafından Roma Tiyatrosu’nda belirli dönemlerde yapılan kazı çalışmalarının hız kazanması için iki yıl önce Burs Büyükşehir Belediyesi devreye girmişti. 


Bursa Büyükşehir Belediyesi ile Kültür Turizm Bakanlığı arasında imzalanan protokolle kazı ve restorasyon çalışmalarının yılın bir bölümü değil, tüm yıl boyunca yapılması kararlaştırılmıştı. Protokol kapsamında Kültür Turizm Bakanlığı himayesindeki çalışmalara finans desteği Büyükşehir Belediyesi’nce sağlanırken, Dokuz Eylül Üniversitesi Arkeoloji Bölümü de bölgede kazılara başlamıştı. Kesintisiz devam eden kazı ve alan düzenleme çalışmalarıyla antik tiyatro artık ete kemiğe bürünmeye başladı.


Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe konuyla ilgili olarak, “Buradaki kazılarda uzun zamanda az mesafe alınmıştı. Büyükşehir Belediyemizin de katkılarıyla artık burada gece gündüz faaliyet sürüyor. Bir an önce ayağa kaldırmak ve tamamlanan bölümlerde kültürel sanatsal faaliyetler yapmak istiyoruz. Geçen yıldan bu yana önemli bir mesafe kat edildi. Yerin altından önemli argümanlar çıkarıldı. Artık ete kemiğe bürünüyor. Tiyatronun mevcut dokusu bozulmuş, buradan sökülen taşlar, sur imalatında kullanılmış. Şimdi aynı ocaklardan, aynı taşları bulunup orijinal ölçülerinde keserek, milimetresine kadar uygun şekilde yerine uygulanacak. Mevcut dokuya zarar vermeden orijinal haliyle canlanacak. Bir an önce etkinlikleri yapmayı hedefliyoruz. 2 bin yıl öncesinin ambiyansını oluşturmaya çalışıyoruz” diye konuştu.




Bursa Büyükşehir Belediyesi



Geri Dön