18 / 04 / 2024

Kaçak yapı ne demektir?

Kaçak yapı ne demektir?

Kaçak yapı ne demektir?: İmar Kanunu yönetmeliklerine ve bir kısım kanunlarca belirlenmiş hükümlere uygun olmadan yapılan yapılardır diyebiliriz. Kaçak inşaat cezası ise genellikle, para cezaları ve yıkım cezaları olarak uygulanıyor...




Kaçak yapı ne demektir?


Bir arsa veya arazinin üzerine yapılması planlanan inşaatın mutlaka belirtilen hukuki prosedürlere uygun olması gerekiyor. Kaçak yapı ne demektir? sorusuna ise bu noktada; İmar Kanunu yönetmeliklerine ve bir kısım kanunlarca belirlenmiş hükümlere uygun olmadan yapılan yapılardır diyebiliriz. Bir yapının kaçak olmaması için mutlaka inşaat ruhsatı alınarak yapımına başlanması ve en son iskan ruhsatı alınarakta oturuma uygun hale getirilmesi gerekiyor.


Kaçak yapı ne demektir?


Kaçak yapı, kendisine veya başkasına ait bir arsa üzerinde yetkili kurumlardan hukuksal olarak inşaat ruhsatı alınmaması veya ruhsat alındıysa bile ruhsata aykırı bir şekilde inşaatın yapılması durumlarında söz konusu oluyor. Kaçak inşaatlar için İmar Kanunu'nun 26, 27 ve 32. maddelerinde belirtilen bir çok idari yaptırımlar bulunuyor. Bunlar arasında en sıklıkla kullanılan cezalar, para cezaları ve yıkım cezaları oluyor.


Bir yapının kaçak durumuna düşmemesi için inşaata başlanmadan önce mutlaka inşaat ruhsatı yani yapı ruhsatiyesinin alınması gerekiyor. İnşaat ruhsatının verilmesi ile arsa üzerinde projede belirtilen şekilde bir yapının kurulmasına devlet tarafından izin verilmiş sayılıyor. İnşaat ruhsatı daha önce ruhsatı alınan bir yapıda değişiklik yapılmak istenmesi durumlarında tekrar alınıyor. Ancak ruhsatı alınmış yapıdaki bazı tadilatlar için yeniden inşaat ruhsatı alınmasına gerek yoktur. İnşaat ruhsatı eğer arsa belediye sınırları içindeyse belediyeye, belediye sınırları dışındaysa valiliğe başvuru yapılarak alınıyor.



Kaçak yapılar uygun hale getirilebilir mi?
Kaçak yapının önlenmesi!
Kaçak yapıya ruhsat almak!




Geri Dön