25 / 04 / 2024

Kadınlar konut tapusuna daha çok sahip çıkıyor!

Kadınlar konut tapusuna daha çok sahip çıkıyor!

Eş rızası olmadan gayrimenkuller üzerinde işlem yapma yasağının sonuçları dikkat çekici. Buna göre kadınlar tapusuna erkeklere oranla daha fazla sahip çıkıyor. Bir yılda 11 bin taşınmaza aile şerhi konuldu




Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce yaptığı açıklamada, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün, ülke genelinde tapu kütüğüne şerh edilen aile konutu uygulaması hakkında bilgi verdi. Aile konutu şerhinin, malik eşin, diğer eşin rızası bulunmadan taşınmazı satmasını ve ipotek etmesini engellediğini belirten Güllüce, böylelikle diğer eşe hukuki koruma sağlandığını söyledi. Güllüce, uygulamanın, eşler arasında evlilik birliği devam ettiği sürece geçerliliğini koruduğunu kaydetti. Uygulamadan nasıl yararlanılacağını anlatan Güllüce, başvuruların, evlilik cüzdanı ve ikametgah belgesiyle tapu müdürlüklerine yapıldığını ifade etti. Aile konutu şerhinin, evliliğin sona ermesi durumunda malik eş, evlilik sürerken ise şerhi koyduran eş tarafından tapudan kaldırılabildiğini dile getiren Güllüce, "Şerhin konulmasında ya da terkininde harç ve döner sermaye ücreti talep edilmez" dedi. 


İLK SIRADA İSTANBUL VAR 

Geçen yıl Türkiye genelinde toplam 11 bin 612 konuta aile şerhi konulduğunu vurgulayan Güllüce, şu bilgileri verdi: "Aile konutu şerhi 2014'te en çok İstanbul'da ilgi gördü. İstanbul'da 3 bin 7, Ankara'da bin 462, İzmir'de ise 870 konuta uygulandı." 


DOĞUDA İLGİ GÖRMEDİ

Ardahan ve Bitlis'te sadece birer konuta şerh konulduğuna dikkati çeken Güllüce, "Bayburt ve Gümüşhane'de ikişer, Kars ve Şırnak'ta üçer, Muş ve Siirt'te beşer, Tunceli'de altı, Artvin, Bingöl, Iğdır ve Kilis'te sekizer şerhle uygulamanın en az ilgi gördüğü iller oldu" dedi.


Sabah 


Geri Dön