26 / 04 / 2024

Kahramanmaraş uluslararası tekstil zirvesine ev sahipliği yaptı!

Kahramanmaraş uluslararası tekstil zirvesine ev sahipliği yaptı!

Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA), Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) ve Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) işbirliğiyle Kahramanmaraş’ ta ‘Uluslararası tekstil zirvesi’ gerçekleştirildi....



Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA), Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) ve Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) işbirliğiyle Kahramanmaraş’ta ‘Uluslararası tekstil zirvesi’ gerçekleştirildi. Zirveye yerli ve yabancı birçok iş adamı katıldı. Zirve kapsamında bir araya gelen sektör temsilcileri, tekstilde pazarlama, üretim, teknoloji ve enerji konularında bilgi alış verişinde bulundu.


Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi'nde düzenlenen zirveye, Vali Şükrü Kocatepe, KSÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Fatih Karaaslan, DOĞAKA Genel Sekreter Vekili Onur Yıldız, KMTSO Başkanı Kemal Karaküçük, İstanbul Tekstil ve Hammadde İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle, Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçılar Birliği (ATHİB) Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, Dokuz Eylül Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölümü Tekstil Teknolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayşe Okur, Prof. Dr. Fatma Göktepe ve sektör temsilcileri katıldı.


Zirvenin açılış konuşmasını yapan Vali Şükrü Kocatepe, tekstil sektörünün dünya ekonomisinin lokomotifi olduğun belirtti. Tekstilin tüm insanları ilgilendiren bir konu olduğuna değinen Kocatepe, “Kahramanmaraşımızda ülkemizin lokomotif illerinden bir tanesi. İlimizde bu güne kadar yapılan yatırımlar, teşvikteki göstergeler ve ihracat rakamları ilimizin her gün artan bir ivmeyle önemli gelişmeler kaydettiğini gösteriyor. Bu sempozyumun gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum." dedi.


KSÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Fatih Karaaslan, tekstil sektörüne öcülük eden şehrin uluslararası üne sahip bir markaya kavuşması gerektiğini vurguladı. Bunun için üniversitenin sanayicilerle iş birliği içerisinde olduğunu hatırlana Karaaslan, “Arzumuz artık bir tekstil merkezi olan şehrimizin uluslar arası üne sahip markalara kavuşmasıdır. Bunun niçin teknoloji transferinin yanı sıra moda ve tasarım faaliyetlerine de gerekli ağarlığın verilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Sanayicilerimizin bunu da başaracaklarına inanıyorum. Üniversitemiz iş adamlarımızla uygun iş birliği zemini oluşturmak amacıyla teknoloji merkezi kurduk, Tekno kenti hayat geçirdik. İş birliği içerisinde projelerimiz artarak devam edecektir.” diye konuştu.


KMTSO Başkanı Kemal Karaküçük de, kentte sanayileşmenin dokumacılıkla başladığını söyledi. Kahramanmaraş’ta 1910'lu yıllarda pamuktan yaklaşık 33 ton ürün elde edildiği anımsatan Karaküçü, “Kahramanmaraş’ın geçmişten gelen tekstil kültürünün sanayileşme sürecindeki gelişimini açık bir şekilde görmekteyiz. Türkiye’de 1980 yılından buyana yapılan tekstil yatırımlarının yaklaşık yüzde 12’sini Kahramanmaraş gerçekleştirmiş, özellikle Gümrük Birliği ile artan yatırımlar sayesinde, iplik sektöründe Türkiye üretiminin yüzde 35’ini, dokuma kumaş üretiminin yüzde 10’unu karşılar hale gelmiştir.” şeklinde konuştu.


Bu yılın ilk 10 ayında yaklaşık 6,9 milyar dolar olan Türkiye tekstil ihracatının yüzde 7,2’sini Kahramanmaraş’ın gerçekleştirdiğini ifade eden Karaküçük, “42 bin 400 işçisi ile Türkiye tekstil sektöründe istihdam edilenlerin yüzde 10’unu bünyesinde bulundurmaktadır. Türkiye’nin 2008 yılında aldığı tekstilde korunma tedbirleri, Türkiye’nin küresel krizlerden en az seviyede etkilenmesinde çok önemli bir paya sahiptir. Tekstil sektörüne verilen destek, yapılan yatırımlarla devletimize vergi, döviz ve istihdam olarak geri dönmüştür. ifadelerini kullandı.


İTHİB Başkanı İsmail Gülle ise Türkiye’nin ekonomik krizlerden ders çıkartarak çıktığına işaret etti. Ülkede yaşanan her krizin ardından ihracat rakamlarının iki kat arttığını anlatan Gülle, Türkiye’nin 2009 krizinde hızlı bir çıkış yakaladığını kaydetti.


Amerika ve Avrupa’da yaşanan krizlerin ülkelerin gerçek ekonomik gücünü ortaya çıkardığını dile getiren Gülle, “Krizler Amerika ve Avrupa Birliği'nin gerçek rengini ortaya çıkartıyor. Düne kadar boyalı makyajlı bir ekonomiyle yaşadıklarını gösterdi. Türkiye iyi ki bu 2009 krizini yaşamıştı. Her musibette bir hayır var derler ya bu musibet Türkiye’de üretimin, istihdamın ne kadar önemli olduğunu ortaya çıkardı.” açıklamasında bulundu.


"Tekstil gelişmekte olan ülkelerin sektörüdür." diyen Gülle, "Az yatırımla istihdam yapıp büyürsün, ondan sonra başka sektörlere geçersin. Bu gün büyük holdinglerin temelinde tekstil tozu vardır." dedi. Üretim sektörünün önemine de değinen Gülle, şunları kaydetti: “Tekstil Türkiye için önemli bir sektör. 2023 de 500 milyar dolar hedef var. Bu ne kadar gerçekleşir bilmem, ama bunu içerisinde 80 milyar dolar tekstil payı var. Biz şu anda 10 yapıyoruz, 10 senede bir 10 daha yaparsak bizimki realite. 20 milyar doları yapacağız. Hazır giyimde aynı şekilde yani bu işin vizyonu çok ötelerde. Çünkü çok büyük bir alt yapı var. Bu sene 55 milyar dolar yatırım teşvik belgesi aldık. Bunun içerisinde tekstil yatırımı 5 milyar dolar. Yani tekstilin şu ortam içerisinde bile 5 milyar dolar yatırım teşvik belgesi alması son derece anlamlıdır.” 


Konuşmaların ardından Prof. Dr. Ayşe Okur moderatörlüğünde ‘Tekstile yön verenler’ oturumu gerçekleştirildi. Oturumda sektörün öncü kuruluşları katılımcılara iş tecrübelerini aktardı.


Cihan


Geri Dön