25 / 04 / 2024

Kahramanmaraşlılar Güneş Evler'den istiyor!

Kahramanmaraşlılar Güneş Evler'den istiyor!

Kahramanmaraş’ta ev sahibi olmak isteyip de daire fiyatlarını çok yüksek bulan vatandaşlar, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin uygun ödeme koşulları sağladığı güneş evlerden istiyor.



Kahramanmaraş’ta ev sahibi olmak isteyip de daire fiyatlarını çok yüksek bulan vatandaşlar, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin uygun ödeme koşulları sağladığı güneş evlerden istiyor.


Kahramanmaraş’ta artan kira ve satılık daire fiyatlarının uçmasıyla ev sahibi olmak isteyen vatandaşlar, kara kara düşünmeye başladı. İnşaat firmalarının istediği fiyatları çok yüksek bulan orta ve düşük gelirli vatandaşlar, güneş evleri gibi kendilerine uygun ödeme koşulları sağlayan, bütçelerine uygun evlerden almak istiyorlar. Bu noktada vatandaşlar, Kahramanmaraş’ta Sosyal Belediyeciliğin en güzel örneklerinden biri olan güneş evler projesinin süreklilik arz etmesini istiyor.


Kahramanmaraş’ta, son birkaç yıl içinde hem kira hem de daire fiyatlarının çok fazla arttığını ifade eden vatandaşlardan Fatih Kaval, “Daire fiyatları Maraş’ta çok fazla arttı. En kalabalık kesimi oluşturan asgari ücretle çalışan vatandaşların, bu uçuk fiyatları ödeyerek ev sahibi olmaları neredeyse imkânsız. Bu problemi gidermek için düşük gelirli vatandaşların da ev sahibi olabilmeleri için Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyemizin yaptığı Güneş Evler projesinin daha da genişleyerek yaygınlaşması ve sürekli bir hal alması gerekiyor” dedi.

 

Asgari ücretli kesimin başka türlü ev sahibi olmalarının imkânının olmadığını ifade eden Kaval, şöyle konuştu: “Bu vatandaşlarımız ya TOKİ’nin yaptığı ya da Sosyal Belediyeciliğin bir meyvesi olan Güneş Evler projesiyle ev sahibi olacak. İnşaat firmalarının istediği fiyatlar, çok yüksek. Bu evlerden satın almaya hiçbir asgari ücretli çalışanın gücü yetmez. Şu an topraktan girmeyle anahtar teslimi daireler arasında fazla bir fark kalmadı. Ortalama bir ailenin yaşayacağı bir daire için 150 ile 250 bin lira arasında para istiyorlar. Asgari ücretli zaten zor geçiniyor. Bu kadar parayı nasıl versin? Bu vatandaşlarımızın, ev sahibi olabilmelerinin tek bir yolu var. O da  TOKİ  aracılığıyla ya da Sosyal Belediyecilik kapsamında yapılan konut projeleri.” Toplu Konut İdaresi’NİN (TOKİ) her şehir için her zaman proje hazırlamadığına değinen Kaval, Büyükşehir Belediyemizin, düşük gelirli vatandaşlar için yaptığı evlerin devamını getirme imkanı olduğunu kaydederek;    “Çünkü, hizmeti seven ve üretken bir kadro var. Şüphesiz Kahramanmaraş, Sosyal Belediyeciliğin örneklerinin en güzel yaşandığı şehirlerden birisi. Bu kapsamda ben Büyükşehir Belediyemizin, vatandaşları mağdur etmeyeceğine; uygun fiyat ve ödeme koşullarıyla vatandaşlarımızın karşısına daha fazla konut projesiyle çıkacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.


Kahramanmaraş dışında yaşayıp da memleketinde bir ev sahibi olmak istediklerini aktaran vatandaşlardan Selahattin Çedene ise daire fiyatlarını duyunca ev almaktan vazgeçtiğini söyledi. Çedene, sözlerinde şu ifadelere yer verdi: “Aslen Çağlayanceritliyim. Kahramanmaraş dışında yaşıyordum. Bu sene memleketime geldim. Bir ev almak istedim fiyatları duyunca vazgeçtim. Kahramanmaraş’ta daire fiyatları neredeyse uçmuş. Günümüzde, bir insanın 250 ile 300 bin lira biriktirmesi çok zor. Bir de bu vatandaş, kirada oturuyorsa; bu mümkün değil. Çünkü Kahramanmaraş’ta kira fiyatları da birçok sahil şehrimizi geçmiş durumda. Düşük gelirli vatandaşların ev sahibi olabilmeleri için burada TOKİ aracılığıyla yapılacak evlere ihtiyaç var. Bunun dışında her şehirde, belediyelerin, sosyal belediyecilik kapsamında yaptığı konut projeleri var. Bununla ilgili ben, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyemizin yaptırdığı güneş evleri duydum. Bir kısmını gezme imkânı da buldum.” Güneş Evler projesini,çok güzel ve başarılı bir proje olduğunu dile getiren Çedene, “Üstelik çok uygun fiyatlara satılmış. Vatandaşlara da uygun ödeme koşulları sunulmuş. Bu konuda Büyükşehir Belediyemiz, sosyal belediyeciliğin gereğini çok güzel yapmış; ancak bu ve buna benzer projelerin daha fazla yapılması gerekir. Ben, belediyemizde bu gücü görüyorum.Aksi takdirde vatandaşlarımız, bir ömür boyu aitlik duygusundan mahrum kalır ve bir ömür boyu kirada oturur” diye konuştu.


Daire fiyatlarının çok yüksek olması nedeniyle ev sahibi olamadığını belirten Soner Ceren ise şunları söyledi: “Şu anda daire fiyatları çok yüksek. Yüzde 30 peşinat istiyorlar. Onu da biz kaldıramıyoruz. Bundan 2 ile 3 sene önce yaklaşık 70 bin liraya alabileceğim bir evi, şu anda 150 bin liradan aşağı alamıyoruz. Belediyemizin yaptırdığı güneş evler projesi çok güzel bir projeydi. Ancak böyle projeler devam ettiği sürece ev sahibi olabiliriz. Biz yeni projeler bekliyoruz.” Kendi evi olup da çocuklarına ev almak istediğini vurgulayan vatandaşlardan Mustafa Fedakâr ise şunları aktardı: “Benim evim var fakat çocuklarıma almak istiyorum. Böyle ucuz yollu, ödeme koşulları uygun ev bakıyoruz. İnşaat firmalarının istediği daire fiyatları, çok ağır geliyor. Bu güneş evlerden almayı düşünürüm. Ucuz yollu ev sahibi olmak isteyen vatandaşlardan Ali Rıza Bayazıt da Kahramanmaraş’ta ev fiyatları hakkında şu değerlendirmelerde bulundu: “Ev sahibi olmak istiyorum ama şu an şartlarım müsait değil. İnşaat firmalarının istediği fiyatı bir çırpıda ödeyecek gücüm yok. Şu aralar biraz bankalara takıldım. Ama hani böyle ucuz yollu, kira öder gibi bir uygulama olursa o zaman satın alırım. Güneş evler projesi devam ederse ev sahibi olmayı düşünürüm.


Kahramanmaraş'ta Bugün



Geri Dön