20 / 04 / 2024

Kalamış Yat Limanı ihalesi geri çekildi!

Kalamış Yat Limanı ihalesi geri çekildi!

Kadıköy Belediyesi’nin Kalamış Yat Limanı’nın doldurularak büyütülmesine karşı açtığı davalar sebebiyle Özelleştirme İdaresi’nin satışa çıkardığı Fenerbahçe Kalamış Yat Limanı ihalesi geri çekildi



Sözcü gazetesinde yer alan habere göre, Kadıköy Belediyesi’nin Kalamış Yat Limanı’nın doldurularak büyütülmesine karşı açtığı davalar nedeniyle, Özelleştirme İdaresi tarafından satışa çıkarılan Fenerbahçe Kalamış Yat Limanı ihalesi geri çekildi. Özelleştirme sürecinin tamamlanması için davaların çözümlenmesi  beklenecek.

Kadıköy Belediyesi tarafından yapılan açıklamada, 2011 yılında özelleştirme kapsamına alınan Fenerbahçe ve Kalamış Yat Limanı'nın  yapılaşmasının önünü açan imar planlarının 17 Mart 2015'te Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) tarafından onaylandığı hatırlatıldı. ÖYK tarafından onaylanan plana göre limana otopark hariç 15 bin metrekare inşaat alanı yapılabilecek limana 7.5 metre yüksekliğinde (iki kat) “turizm tesis alanı” kurulabilecek, yat limanı içinde 750'şer metrekarelik 10 farklı ticaret alanı ve otel inşaatı da yapılabilecekti.

Kadıköy Belediyesi onaylanan plana yapı, nüfus ve trafik yoğunluğunu arttırması, halkın kıyı kullanımını azaltması, kıyı siluetini bozması, mevcut plana uygun olmaması, ekolojik dengenin bozularak yosunlaşmayı arttırması, ÇED raporunun olmaması sebebiyle itiraz etti. Kadıköy Belediyesi'nin Özelleştirme Yüksek Kurulu'na yaptığı itiraz da reddedildi. Belediye de konuyu mahkemeye taşıdı. Danıştay 6. Daire Mahkemesi bilirkişi raporuna rağmen dava konusu planların “yüzen iskele alanlarının” emsal hesabına dahil edilmesi dışında yürütmenin durdurulması istemini de reddetti.

36 YILLIĞINA İHALEYE ÇIKARILDI


Belediye tarafından yapılan açıklamada, Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun, mahkeme kararının ardından plan değişikliğine gittiği belirtilerek, “Yeni planda yüzen iskele emsal hesabından çıkarıldı. ÖYK kararının askıya çıkması beklenmeden ‘işletme hakkının verilmesi' yöntemiyle 36 yıllık süreyle ihaleye çıkarıldı. Bunun dışında yapılaşmaya ilişkin bir değişiklik yapılmadı” denildi.

Yapılan açıklamada,  Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı`nın özelleştirilmesi ihalesinde ilk teklif tarihi olan 15 Şubat 2018 olan son teklif verme tarihini 27 Nisan 2018'e ertelediği belirtildi. Belediyenin yeni plan askıya çıkmadan sürenin başlatıldığı belirtilerek dava sürecini yeniden başlattığı ve bu davalar sebebiyle Fenerbahçe Kalamış Yat Limanı'nın özelleştirmesine teklif alınmadığı açıklandı. İdarenin, özelleştirmeyi dava sorunu çözümlenene kadar ertelediği belirtildi. Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, halkın kullanımına açık olan Kalamış'ta yoğunluk artışına kesinlikle izin vermeyeceklerini söyleyerek, “Kadıköylülerin Fenerbahçe sahilini kullanım hakkını engelleyen, yat limanı ve çevresini yapılaşmaya açan, halkı deniz kıyısından koparacak, şirketlerin iznine ihtiyaç duyar hale getirecek projeleri kesinlikle onaylamayacağız. Bu projeyi yaptırmamakla ısrarcıyız” dedi.


Geri Dön