26 / 04 / 2024

Kanal İstanbul maliyetini 12 yılda çıkaracak!

Kanal İstanbul maliyetini 12 yılda çıkaracak!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'ndan Kanal İstanbul projesiyle ilgili detaylı açıklamalar geldi. "Bütçeye yük olmadan yapmaya çalışıyoruz. 15 milyar dolarlık bir proje bu" diyen Karaismailoğlu, kanalın 12 senede kendi gelirini kendi kazanacağını belirtti.



Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'ndan Kanal İstanbul projesiyle ilgili detaylı açıklamalar geldi. 

Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; son günlerde bugün yapılacak olan temel atma töreni ile sık sık gündeme gelen Kanal İstanbul projesiyle ilgili yetkili isimlerden açıklamalar gelmeye devam ediyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kanal İstanbul'la ilgili dikkat çeken bilgiler paylaştı.

Kanal İstanbul maliyetini 12 yılda çıkaracak!

Adil Karaismailoğlu, "Bütçeye yük olmadan yapmaya çalışıyoruz. 15 milyar dolarlık bir proje bu. Ortalama 12 yılda kendi gelirini kendi kazanacağını raporlarımız gösteriyor” dedi ve şu açıklamalarda bulundu:

“Kanalın üzerindeki 6 tane köprüden bir tanesinin temelini atacağız. Kanal İstanbul olmasaydı küçük bir köprü yapılacaktı, Kanal İstanbul’a göre dizayn edildi. 1 yıl hazırlık, 5 yıl da yapım olarak düşünüyoruz, 6 yıl diyebiliriz. Finans çalışmaları aktif olarak devam ediyor. Son 5 yılda yoğun bir çalışma var. 30 farklı sektörde 200’ün üzerinde uzman bilim adamlarıyla çalışıldı. Önümüzdeki 100 yıla damga vuracak bir hareketten bahsediyoruz.

Kanal İstanbul maliyetini 12 yılda çıkaracak!

GEMİLER GEÇMEK İÇİN HAZIRLAR

Biz gelişmekte olan bir ülkeyiz. Gelecek 50 yılı planlamamız gerekiyor. Az paramız var ama az para ile maksimum fayda üreten projeler planlamalıyız. Boğaz’dan 43 bin gemi geçiyor. Topladığımız para Mısır’dakinin yanında hiçbir şey. Marmara’da boğazdan geçmek için onlarca gemi sırada bekliyorlar. Şu anda Kanal İstanbul’dan geçmek için Marmara’da sıra bekleyen gemiler hazırlar, onlar bekliyorlar zaten. 100 bin dolar maliyetinde bekleyeceğine 80 bin dolar verip Kanal İstanbul’dan geçecek.

Toplamda 15 milyar dolarlık bir proje bu. Ortalama 12 yılda kendi gelirini kendi kazanacağını raporlarımız gösteriyor. Burada gemi geçişlerinden ciddi bir pay alınacak, gelir getirici olacak. Bir de büyük limanlar onlardan gelir sağlanacak. Karadeniz kıyısında çok ciddi limanlar olacak. Finansını kendi üreteceği için oradan sağlanacak. Finans modelleri var. Şu an Panama Kanalı’nı yapan Süveyş Kanalı’nı yapan altyapı firmalarıyla finans görüşmelerimiz devam ediyor.

Kanal İstanbul maliyetini 12 yılda çıkaracak!

YÜZDE 48’İ ‘FAYDA SAĞLAR’ DİYOR

Belki dünyada bir tek Kuzey Kore’de olabilecek bir şey bu. Bizim onlara vakit ayıracak vaktimiz yok, işimize bakıyoruz. Anket yapıyoruz. Kanal İstanbul, yüzde 48 fayda sağlar diyor, yüzde 42’si de zarar verir diyor. Yüzde 10’u da ne yarar verir, ne zarar verir diyor. Teknik bir konuyu kötü siyasetine alet eden bir kesim var maalesef. Son derece gelir getirecek bir şey.”

Kanal İstanbul projesi 7 maddede tüm detaylarıyla!

Adil Karaismailoğlu: Kanal İstanbul'un ilk köprüsünün temelini yarın atıyoruz!

Kanal İstanbul'la ilgili merak edilen her şey!


Geri Dön