29 / 03 / 2024

Kanal İstanbul projesinin çalışmaları tam gaz! 

Kanal İstanbul projesinin çalışmaları tam gaz! 

Çılgın proje Kanal İstanbul için açıklamalar ardarda geliyor. Peki Kanal İstanbul projesinin çalışmalarında son durum ne? İşte çılgın projede son durum...



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Asrın projesi' olarak açıkladığı ve 'Çılgın proje' diyerek nitelendirdiği Kanal İstanbul projesi son günlerde gündemden düşmüyor. 

Yetkili isimlerden sık sık açıklamalar yapılan proje için çalışmalar hızlandı. Peki Kanal İstanbul projesinin çalışmalarında son durum ne? İşte çılgın projede son durum...

Kanal İstanbul projesi kapsamında yapılacak çalışmaların tarihleri netleşiyor. Projenin temelinin Haziran ayında atılması planlanıyor. 

 Kanal İstanbul projesinin çalışmaları tam gaz! 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, projenin temel atma tarihini şu açıklamalarla duyurmuştu:

"Şu anda biz ilk adımı, inşallah kanal üzerinden geçecek köprülerin adımını atalım istiyoruz. Şimdi ilk etapta planlanan 6 köprü, bunun 7 de olma durumu var. Şu anda projelendirmede bu adımlar atıldı. Kanal üzerinden geçecek köprülerden bir tanesinin adımını inşallah haziranda atacağız. Şu an itibarıyla da Ulaştırma Bakanlığımız, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız süratle adımı atıp ve sahiplendirme, sahiplendirmeyle birlikte de inşallah bu adımı atıp temeli atacağız. Bu temelle birlikte ilk köprünün yapımına başlayacağız. Çünkü bu köprülerle birlikte bir defa kanalın her iki yanından sürecin başlaması önem arz ediyor. Bunları devam ettireceğiz. Bir diğer taraftan da tabii çok ciddi hafriyat söz konusu olacak. Bu hafriyatların yapımı da sahiplendirme bittikten sonra başlayacak. Burada tabi küresel sermayeden, yerli sermayeyle bu işe girecek olanlar var. Veyahut konsorsiyum olarak sadece Türkiye'den bu işi yürütecek olanlar olabilir. Bir diğer taraftan da, yani dış kredi veya tamamıyla içeriden bu işi yapmak suretiyle adımı atmak da söz konusu."

Kanal İstanbul projesinin çalışmaları tam gaz! 

2021 yılının ilk ayında Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Kanal İstanbul projesinin planlarının askıya çıkacağının müjdesini vermişti. Kurum yaptığı açıklamada,  "Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımızla beraber, Cumhuriyet tarihimizin en büyük dönüşüm projesini hayata geçiriyoruz. Yüzde 52'sini yeşil alanlara ve sosyal donatılara ayırdığımız Kanal İstanbul Projemizin ÇED sürecini üniversitelerimizin, vatandaşlarımızın görüşlerini alarak tamamladık. Üç etapta çevre düzeni planlarımızı onayladık. Planlarımızı tamamladık inşallah ocak ayı itibarıyla planlarımızı askıya çıkaracağız. 2021 yılı Kanal İstanbul'un başladığı ve hızlı bir şekilde yapılacağı bir yıl olacaktır. İlk yarısında temelleri atılır diye düşünüyorum. Ülkemize, İstanbul'umuza yakışacak bir proje olması açısından gerek çevrenin korunması gerek doğal kaynakların zarar görmemesi gerek İstanbul Boğazı'ndaki tehlikenin ortadan kaldırılması adına çalışmalarımızı detaylı yapıyoruz" diye konuşmuştu. 

İlk köprü inşaatı Haziran'da 

Muhalefet tarafında eleştirilere tabi tutulan Kanal İstanbul projesi için gerek Cumhurbaşkanı Erdoğan gerekse de Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu sık sık açıklamalar yapıyor. 

Kanal İstanbul projesinin çalışmaları tam gaz! 

Adil Karaismailoğlu, geçtiğimiz ay yaptığı açıklamasında, Kanal İstanbul porjesi için ilk köprü inşaatına Haziran'da başlanacağını açıklamıştı. Karaismailoğlu, her biri 350 milyon dolar bedelle 6 köprü yapılacağını belirtti. 

İstanbul için kaçınılmaz bir proje olduğu belirtilen Kanal İstanbul projesi ile İstanbul'un çok daha farklı bir görünüme ve uluslararası anlamda da çok farklı bir güce ulaşacağı ifade ediliyor. 

Projenin çevresinde yapılacak “Yenişehir”in Başakşehir Şahintepe sınırları içinde bulunan yapı adalarında tapu sürecine Aralık ayında start verilmişti. 

Yap-işlet-devret modeli ile inşa edilmesi düşünülen projede alternatif modellerin de değerlendirilme imkanı bulunuyor. 

Kanal İstanbul projesinin çalışmaları tam gaz! 

Maliyeti ne kadar olacak?

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, konuya ilişkin yaptığı son açıklamasında, Kanal İstanbul projesinin dünyanın en sıralı projelerinden biri olacağını belirterek, 2021 yılının proje için çok hareketli bir yıl olacağına da dikkat çekti. 

Kanal İstanbul projesinin yapım sürecinin en az 6 sene sürmesi öngörülüyor.

Projenin maliyeti ile ilgili olarak ise farklı görüşler bulunuyor. Döviz kurunun gün geçtikçe değişiklik göstermesinin maliyeti etkileyeceği belirtilirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan Ocak 2020'de Kanal İstanbul için “birilerinin söylediği gibi 125 milyar değil 75 milyar TL” demişti. 

Kanal İstanbul projesinin çalışmaları tam gaz! 

Depremi tetikleyecek mi?

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Kanal İstanbul'un depremi etkileyip etkilemeyeceğine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Kurum, "Her türlü detay proje içinde düşünülmüş ve buna göre tedbir alınmıştır. Hiçbir şekilde İstanbulumuzda depremi tetiklemeyecektir" dedi. 

Kanal İstanbul projesinin çalışmaları tam gaz! 

Projede neler olacak?

Proje kapsamında 3 tane metro hattı inşa edilmesi planlanıyor. Buna göre projede yer alacak raylı sistemler şu şekilde: 

- Mahmutbey - Esenyurt Metro Hattı,

- Yenikapı - Sefaköy - Beylikdüzü Metro Hattı,

- Halkalı Demiryolu Hattı

Kanal İstanbul projesinin bir cazibe merkezi olması planlanıyor. Projede yürüyüş ve bisiklet yolları olacak. Proje kapsamında yeni bir şehir inşşa edilecek. 

Murat Kurum, projeye ilişkin, "Doğallığıyla, güzellikleriyle, oradaki yeşil alanlarıyla İstanbulumuza ve ülkemize marka ve değer katacak inşallah bir proje olacaktır" dedi. 

Kanal İstanbul 6 yıl içinde tamamlanacak!

Pınar Demircan/Emlakkulisi.com


Geri Dön