27 / 04 / 2024

Kanal İstanbul Projesi'nin su kaynaklarına etkisi meclis gündeminde!

Kanal İstanbul Projesi'nin su kaynaklarına etkisi meclis gündeminde!

Kanal İstanbul Projesi'nin su kaynaklarına etkisi meclis gündemine taşındı. CHP'li Gündoğdu, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



CHP Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu, Kanal İstanbul Projesi'nin su kaynaklarına etkisine ilişkin soru önergesi verdi. Gündoğdu, sorusunun Çevre Ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Gündoğdu, ''Aşağıdaki sorularımın Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Murat Kurum tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını saygılarımla arz ederim'' diye konuştu. 

Gündoğdu, açıklamalarına şu şekilde devam etti: ''Ülkemizin, Trakya Bölgesi'nin ve Kırklareli'nin çok önemli bir doğal zenginliğine sahip Istrancalar aynı zamanda Trakya Bölgesi ile İstanbul'un havasının ve suyunun kaynağı konumundadır. Kanal İstanbul Projesi'nin gerçekleşmesi halinde İstanbul ve Trakya Bölgesi'nde korkunç bir ekolojik yıkım ve talanın yaşanabileceği tehlikesi ile karşı karşıya bulunmaktayız.''

Kanal İstanbul Projesi nin su kaynaklarına etkisi meclis gündeminde!

CHP Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu'nun soruları:
1-Kanal İstanbul Projelerinde İstanbul ve Trakya da yok olacak su kaynakları yerine Demirköy ve Balaban barajlarından su temin edileceği ifade ediliyor. Bilindiği gibi buralarda henüz baraj yok. Yapılması planlanan bu barajlarla binlerce yıllık oluşumları riske atmak yarınları yok etmektir. Balaban dere üzerine planlanan baraj sadece ulusal değil, uluslararası biyocoğrafyayı da olumsuz etkileyeceği düşünüldüğünde bu telafisi mümkün olmayan zararları nasıl telafi edeceksiniz, yapılacak yatırımlar akılcı mıdır, hangi bilimsel kaynaklar doğrultusunda yapılacaktır? 

2-Anılan Projede planlanan Demirköy barajı; Demirköy derelerinin toplam su miktarı yıllık 129 milyon m3 olup, bölgenin toplam su ihtiyacı 86 milyon m3/yıldır. Geriye kalan sadece 43 milyon m3/yıl suyun İstanbul'un su ihtiyacını karşılamaya katkısı akılcı bir yatırımdır, hangi bilimsel verilere göre yapılması düşünülmektedir? 

3-İstanbul'un sadece ve sadece 10-15 günlük su tüketimini karşılayabilmek amacıyla Kırklareli'mizin bereketli topraklarını ve eşsiz doğal zenginliğinin yok edilmesine neden olacak bu yatırımların akılcı olduğu hangi bilimsel verilere göre tespit edilmiştir? 

4-Kanal İstanbul'un geçeceği hat boyunca hem inşaatı sırasında hem de kullanımı sürecinde aşırı yağışlara bağlı seller, depremler ve yanlış kullanım gibi nedenlerle deniz suyunun yeraltı sularına sızması, karışması tehlikesi düşünüldüğünde, İstanbul ile birlikte Kırklareli'nin de yeraltı sularının tuzlanmasını, kirlenmesini, sularını hem nicel olarak hem de nitelik olarak kaybedilmesini nasıl önleyeceksiniz?

Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com


Geri Dön