26 / 04 / 2024

Kanal İstanbul'a finans adası!

Kanal İstanbul'a finans adası!

2011 yılında kamuoyuna açıklanan Çılgın proje Kanal İstanbul kapsamında bir finans adası inşa edilecek.



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2011'de kamuoyuna açıklanan ancak henüz ihalesi yapılmayan Kanal İstanbul projesi kapsamında bir finans adası inşa edilecek.

Çılgın proje Kanal İstanbul projesi hayata geçirilirken çıkacak hafriyattan yapılması planlanan ‘Marmara Adaları' ismi verilecek adalardan bir tanesi ‘Finans Merkezi' olarak tasarlanıyor.

Sözcü gazetesinden İsmail Şahin'in haberine göre, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 24. Taraflar Konferansı’na (COP24) katılmak için gittiği Polonya’nın Katoviçe kentinde gazetecilere Kanal İstanbul Projesi’ne ilişkin değerlendirmeler yaptı.

Kanal İstanbul güzergahı içinde yapılacak düzenlemelerle ilgili konuşan Kurum, “Buranın master planı yapılırken, bölgesel olarak finans adası, fuar alanı, üniversite alanı, yerleşim alanı gibi bir çok alanlarda çalışmalar da yaptık. Belki bu süreçte önceliğimiz bizim Kanal İstanbul Projesi olduğu için oraya yoğunlaşıyoruz. İleriki süreçte bu çalışmalar daha çok ön plana çıkacak” dedi.

Bakan Kurum, gazetecilerin Kanal İstanbul Projesi kapsamında offshore finans merkezi adası yapılıp yapılmayacağına ilişkin sorusu üzerine, “Biz, öncelikli olarak, Kanal İstanbul Projesi’ne yoğunlaştık. Kanal İstanbul’un 1/100.000 ölçekli planları hazır, bunları yayımlamadık ama hazır. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımız da ihale sürecini yürütüyor. İhaleye esas olmak üzere onlar bize belli noktalar verdiler. Buraların alt ölçekli planları da bitiyor. Yani 5000’lik, 1000’lik planları da çalışılıyor.” şeklinde konuştu.

OFFSHORE NEDİR?

Offshore (kıyı) bankaları genel olarak ‘vergi cenneti' ülkelerde faaliyet gösteren ve mudilerinin (mevduat müşterilerinin) bankanın faaliyet gösterdiği bankalardan farklı bir ülkede ikamet ettiği finansal kuruluşlar olarak belirtiliyor.

Kelime anlamı olarak kıyıdan uzak anlamına gelen offshore, ekonomide kaba bir tabir ile de vergiden uzak anlamına geliyor. Vergilerin yüksek olduğu ülkelerde (Türkiye, Avrupa Birliği vs) yaşayan vatandaşlar, vergi ödememek için ticari faaliyetlerini o ülkenin dışında sürdürerek vergi ödemekten de kurtuluyorlar. Bu tür işletmeler offshore şirket olarak tanımlanıyor.

İstanbul Havalimanı çalışanlarına Kanal İstanbul'dan konut müjdesi!


Geri Dön