19 / 04 / 2024

Kanal İstanbul'a hangi banka kredi verecek?

Kanal İstanbul'a hangi banka kredi verecek?

Sözcü Gazetesi köşe yazarı Murat Muratoğlu bugünkü köşesinde Kanal İstanbul projesinin finansmanını kaleme aldı.



Sözcü Gazetesi köşe yazarı Murat Muratoğlu bugünkü köşesinde Kanal İstanbul projesinin finansmanını kaleme aldı.

İşte Murat Muratoğlu'nun o yazısı...

Kanal İstanbul için ilk adım geçtiğimiz cumartesi atıldı, buna göre her şey bitirilse, ihaleler gerçekleştirilse, para temin edilse, kazıya başlansa hiçbir problem meydana gelmezse çılgın proje Kanal İstanbul'un en erken çalışma tarihi 2028 olacak. İstanbul 7 sene boyunca şantiye halinde olacak. Saatte 420, günde 10 bin 80 kamyon İstanbul'da molozların ve hafriyatların taşımasını gerçekleştirecek. Aynı zamanda 11 ton dinamitin her gün patlatılması planlanıyor. 

Kanal İstanbul a hangi banka kredi verecek?

Hangi banka kredi verecek?

Kanal İstanbul projesinin ihalesine katılacak şirketler, yap-işlet-devret formülü sebebiyle zorlanabilir. Peki projeyi hayata geçirecek olan şirketler hangi bankadan kredi alabilecek?

Fizibilite raporlarının içeriğinde çeşitli finansman modellerine değinildi. Ağırlıklı şekilde inşaat süresince anapara ödemesiz, ardından 25 senelik bir sürecee yayılan ödeme planları bulunuyor. Türkiye'deki bir şirkete hangi banka ilk 7 sene ödemesiz kredi imkanı sunabilir?

★★★

Birleşmiş Milletler Çevre Programı Finans Girişimi tarafından dev bankalarla anlaşmalar yapılıyor. Bugüne kadar anlaşmayı imzalayan bankaların aktifleri 47 trilyon dolar olarak belirtildi.

Kanal İstanbul a hangi banka kredi verecek?

Türkiye'nin de büyük bankaları tarafından bu anlaşma imzalandı. Doğa dostu özelliği bulunmayan projelere kredi sağlayamıyorlar. Kaynak yetersizliği sebebiyle kamu bankaları da dahil Türkiye'deki tüm bankalar yurt dışından kredi alıyorlar.

Prof. Şener Üşümezsoy’dan dikkat çeken Kanal İstanbul açıklaması!

Kanal İstanbul'dan yıllık 8 milyar dolarlık gelir elde edilecek!

Dünya Kanal İstanbul'u konuşuyor!

 

 

 


Geri Dön