27 / 04 / 2024

Prof. Şener Üşümezsoy’dan dikkat çeken Kanal İstanbul açıklaması!

Prof. Şener Üşümezsoy’dan dikkat çeken Kanal İstanbul açıklaması!

Ünlü Jeolog Prof. Şener Üşümezsoy, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın asrın projesi diyerek nitelendirdiği kamuoyunda tartışmalara neden olan çılgın proje Kanal İstanbul'la ilgili açıklamalarda bulundu.



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2011 yılında duyurulan Kanal İstanbul projesine ilk kazma geçtiğimiz cumartesi günü vuruldu. 

Yeniçağ Gazetesi'nde yer alan habere göre; Ünlü Jeolog Prof. Şener Üşümezsoy, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın asrın projesi diyerek nitelendirdiği kamuoyunda tartışmalara neden olan çılgın proje Kanal İstanbul'la ilgili açıklamalarda bulundu.

Şener Üşümezsoy, birçok kişinin açıklamalarda bulunduğu Kanal İstanbul ve deprem ilişkini değerlendirdi. 

Prof. Şener Üşümezsoy’dan dikkat çeken Kanal İstanbul açıklaması!

DEPREM TEHLİKESİ YOK 

Kanal İstanbul projesinin güzergahının önünde ya da hemen yakınında deprem riski bulunan bir fayın bulunmadığına dikkat çeken Prof. Üşemezsoy, "Kanal İstanbul’un yapılması bir deprem sebebi değil. Ancak bölgenin jeolojik olarak zayıf ve heyelanlı yapısı nedeniyle kanalın Marmara’ya açılış bölgesinde oluşturulacak büyük yapılar için bir risk oluşturabilir" diye konuştu.

Prof. Şener Üşümezsoy’un Yeniçağ’a yaptığı açıklamalar şöyle:

"Büyük İstanbul depremi söylemi bir anahtar olarak büyük bir rant söyleminin önünü açmıştı. Örneğin Adalar fayı nedeniyle yıkıma uğranılacak diye Beykoz ve İstanbul’un kuzey kesimi de imara açılmış ve bunun bir benzeri de Avrupa yakasında Terkos veya Kemer bölgesine doğru yapılanmaya gidilmiştir.

Daha sonra Kentsel dönüşüm söylemiyle yeniden şehir kurma projesi ortaya çıkmıştır. Ayrıca İstanbul’un şehir içinde özellikle yeşil alanları ve askeri alanları da özellikle imara açılarak yatay mimarı anlamında şehrin kuzeyine doğru bir alanın imara açılmasıydı. Bunların hepsi deprem riskine karşı sözde önlemlerdi.

İşte Kanal İstanbul projesi de bu sürecin bir noktasında kanalın iki yanına açılacak boğaz evleri gibi yalılar oluşturma projesine gelmişti. Bugüne kadar hep büyük deprem olacak diye önerilen bu projeler şimdi büyük deprem olursa kanal açılamaz söylemine gelmişti. Bu da bu söylemin en zayıf yanıydı.

Prof. Şener Üşümezsoy’dan dikkat çeken Kanal İstanbul açıklaması!

KANAL İSTANBUL DEPREM YAPMAZ

Jeolojik haritalara baktığımız zaman Kanal İstanbul alanı esas olarak jeolojik olarak zayıf ve heyelanlı bir bölge olarak gözüküyor. Ama buna karşılık bölgenin önünde veya hemen yakınında bir fay söz konusu değil. Yani Yeşilköy, Bakırköy ve Büyükçekmece arasında bu kıyıya paralel olan bir Kuzey Anadolu Fayı söz konusu değil. Ama buna karşılık kuzey güney girişli geçen hafta Kartal’da olan depremi yaratan faylar gibi ikincil veya üçüncül faylar söz konusu.

Kanal İstanbul baştan beri söylediğimiz gibi açılması bir deprem sebebi de değil. Zaten bu anlamda deprem oluşturacak bir fay söz konusu değil . Fay esas olarak bu bölgenin batısında Kumburgaz çukurunda. Ancak bölgenin heyelanlı yapısı Kanal İstanbul’un Marmara’ya açılış bölgesinde oluşturulacak büyük yapılar için bir risk oluşturmaktadır."

Kanal İstanbul'dan yıllık 8 milyar dolarlık gelir elde edilecek!

Kanal İstanbul kendi kendini finanse edecek!

Kanal İstanbul'da deprem riski yok!


Geri Dön