26 / 04 / 2024

Kanal İstanbul'un güzergahındaki 1.7 milyon metrekarelik alanın planı değişti!

Kanal İstanbul'un güzergahındaki 1.7 milyon metrekarelik alanın planı değişti!

Kanal İstanbul'un 1.7 milyon metrekare büyüklüğündeki alanın imar planlarında yine değişiklik yapıldı. Mahkeme kararı ile iptal edilen planların yerine hazırlanan imar planları şimdi de itirazların ardından yeniden düzenlendi.



Kanal İstanbul güzergahında Küçükçekmece Gölü'nün kıyısı Avcılar Firuzköy sınırları içindeki 1.7 milyon metrekare büyüklüğe sahip dev arazi için 2018 ve 2019 yıllarında hazırlanan plan değişiklikleri için İstanbul 7. İdare Mahkemesi’nin 12 Şubat 2021 tarihli kararı ile iptal kararı verilmişti.

Sözcü'den Özlem Güvemli'nin haberine göre; iptal edilen planlarda, 2009 tarihli Çevre Düzeni Planı’nda “üniversite, kentsel ve bölgesel yeşil ve spor, fuar ve festival alanı” fonksiyonu tanınan parsellerin durumu “kentsel gelişme alanı ve üniversite alanı” şeklinde yapılmıştı. 

Kanal İstanbul un güzergahındaki 1.7 milyon metrekarelik alanın planı değişti!

OLUMSUZ ETKİLENECEK

Mahkeme kararında alanın genellikte “açık ve yeşil alan” özelliğine sahip olmasından ortaya çıkan ve İstanbul için son derece kritik konulardan olan hava kalitesi, suyun döngüsü gibi doğal yapının sağladığı ekosistem hizmetlerinin dava konusu plan değişikliği ile olumsuz etkileneceğine dikkat çekilmişti. Plan değişikliğinin, bölgeye ek nüfus getirdiği, hâlihazırda yetersiz olan açık alanların daha da eksiltilmesine ve doğal eşiklerin daha da aşılmasına neden olduğu ifade edilmişti. 

AĞUSTOS'TA ASKIYA ÇIKTI

Mahkemenin bu nedenlerle iptal ettiği planların yerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tekrar plan hazırlayıp 2 Ağustos 2021 günü askıya çıkarmıştı. Yeni planlarda da parseller yeniden “kentsel gelişme ve üniversite alanı” şeklinde düzenlenmişti. Alana konut, AVM ve rezidans inşa edilmesinin önü açıldı. Küçükçekmece Gölü ve arkeolojik sit alanlarının yakınında yer alan parseller için hazırlanan alt ölçekli planlarda da 629 bin 187 metrekarelik inşaat gerçekleştirilmesi ve 12 bin yeni nüfusun buraya yerleşmesi öngörüldü.

Kanal İstanbul un güzergahındaki 1.7 milyon metrekarelik alanın planı değişti!

KONUT ALANI ARTTI

Bu planlara da askı süreci içinde itirazlar gerçekleştirildi. Bakanlık itirazlar doğrultusunda planda yeniden değişiklğe gitti ve 28 Eylül 2021 tarihinde yeniden askıya çıkardı. Son planlarda, fonksiyonların dağılımı, nüfus ve emsalde bazı değişiklikler olduğu belirlendi. Konut ve ticari birim için ayrılan 48 bin metrekare büyüklüğündeki alan, 73 bin 899 metrekareye yükseltildi. Konut alanları içinde emsal transferleri gerçekleştirildi. Alanda yaşaması planlanan 12 bin kişilik nüfus, 11 bin 787 kişiye düşürüldü. Park alanı 580 bin metrekareden 568 bin olarak değişitirildi. Eğitim tesisleri için ayrılan 168 bin metrekare byüüklüğündeki alan da 186 bin metrekareye yükseltildi.

1.6 MİLYAR TL DEĞER BİÇİLMİŞTİ

Kanal manzaralı arazi için Emlak Konut, 3 Eylül 2020'de Kamu Aydınlatma Platformu'na bildirim yaparak; parselleri TOKİ’den satın almak amacıyla 28 Ağustos 2020 tarihinde protokol imzaladıklarını duyurmuştu. Araziye KDV dahil 1.6 milyar TL değer biçilmişti.

Kanal İstanbul'da son durum ne?

Başakşehir Hoşdere'deki imar değişikliğine mahkemeden dur kararı!


Geri Dön