23 / 04 / 2024

Kandıra Namazgah Barajı’ndaki hatlardan elektrik üretilecek!

Kandıra Namazgah Barajı’ndaki hatlardan elektrik üretilecek!

İZAYDAŞ tarafından Yuvacık Barajı-Arıtma Tesisi arasındaki içme suyu hattı üzerinde kurulan hidroelektrik santralinin (HES) ıslak testlerine katılan Başkan Karaosmanoğlu, “Ölü bir enerji kaynağını ortaya çıkardık” dedi.



İZAYDAŞ tarafından Yuvacık Barajı-Arıtma Tesisi arasındaki içme suyu hattı üzerinde kurulan hidroelektrik santralinin (HES) ıslak testlerine katılan Başkan Karaosmanoğlu, “Ölü bir enerji kaynağını ortaya çıkardık” dedi


Büyükşehir Belediyesi iştiraki İZAYDAŞ tarafından Yuvacık Barajı ile Kullar İçmesuyu Arıtma Tesisi arasında yapılan ve son aşamasına gelen hidroelektrik santralinin (HES) ıslak testlerine, Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu da katıldı. Yılda 14 milyon KWH enerji üretecek tesisin incelemesine Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Doç. Dr Tahir Büyükakın, İZAYDAŞ Genel Müdürü Muhammet Saraç, Kaynak Geliştirme ve İştirakler Dairesi Başkanı Kemal Altunel ve tesisten sorumlu teknik personel katıldı. Başkan İbrahim Karaosmanoğlu kente kazandırılan HES projesi için “Ölü bir enerji kaynağını ortaya çıkararak, milli ekonomiye geri kazandırıyoruz. Açığa çıkardığımız ölü enerji toplumumuza kentimize ve kurumumuza fayda olarak geri dönecektir” dedi.

 

KOT FARKINDAN YARARLANILIYOR

Büyükşehir Belediyesi HES projesiyle önemli bir çalışmaya hayata geçiyor. Gerçekleştirilen proje ile Yuvacık Barajı ile arıtma tesisindeki kot farkından yararlanılarak enerji üretmek için yapılan kanal tipi hidroelektrik santralinin ıslak testleri gerçekleştiriliyor. Elinde elektrik üretim lisansı bulunması nedeni ile yatırım İZAYDAŞ tarafından yapılıyor. Yıllık 14 milyon KWH civarında elektrik üretmesi hedeflenen yatırımın, elektrik satışından elde edilecek gelirle kendisini amorti etmesi de hedefleniyor.

 

BAŞKA PROJELER DEVREYE GİRECEK

İZAYDAŞ, Yuvacık Barajı’ndan elde edilen suyla kente kazandırdığı elektrik enerjisi için Karaosmanoğlu, “Şehrimiz açısından çok sevindirici ve verimli bir proje oldu. Bundan sonra Kandıra Namazgah Barajı’ndaki hatlardan da elektrik üreteceğiz. Ülkemizin doğal enerjiye ihtiyacı vardı biz de bunu sağlıyoruz. Kendi kaynaklarımızı kullanarak milli ekonomiye katkı sunuyoruz” diye konuştu. Başkan Karaosmanoğlu kontrol merkezinden ıslak testlere de katılarak yetkililerden brifing aldı.



Kocaeli Manşet


Geri Dön