25 / 04 / 2024

Karabağlar'da kentsel dönüşüm için sosyal patlama uyarısı!

Karabağlar'da kentsel dönüşüm için sosyal patlama uyarısı!

Kentsel dönüşüme en çok ihtiyaç duyulan Karabağlar' da Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, 540 hektarlık alanda dönüşüme hazırlanan Çevre ve Şehircilik Bakanlığının halkın endişelerini gideremediğini söyledi.



Karabağlar'da Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu; "Uzlaşma olmazsa sosyal patlamalar ortaya çıkar" dedi. 

İzmir Büvükşehir Belediyesi'nde bürokrat olarak çalışırken yıllarca kentsel dönüşüm için proje hazırlayan Başkan Selvitopu, Bakanlığa her türlü desteği vermeye hazır olduğunu da vurguladı. 

Karabağlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 53 bin 500 nüfusun yaşadığı 15 mahalleyi kapsayan 540 hektarlık alanda kenstel dönüşüm yapacak.  İzmir  Biiyükşehir Belediyesi ise 32 hektarlık alana, 3 bin 216 konut dikecek. Büyükşehir Belediyesi, uzlaşmayı yüzde 80 oranında gerçekleştirdi ve ilk kazmayı vuramaya hazırlanıyor. Öte yandan vatandaş Bakanlığın projesine tepkili. Plan ve projede olmadığını, evlerinin olduğu yerden değil başka yerden ev verildiğini, evin büyüklüğünün anlatılmadığını öne süren halk, dernek kurarak, "İmzalamıyoruz" pankartlarıyla direniyor. 

"Hakkına razı ol" Büyükşehir Belediyesi'nde bürokrat iken yıllarca kentsel dönüşüm projeleri hazırlayan Başkan Muhittin Selvitopu ise dönüşümün halk mağdur edilmeden yapılması gerektiğini savunarak, kendilerinin bunu yaptığını, Bakanlığa da her türlü desteği vermeye hazır olduklarını anlattı. Selvitopu, kentsel dönüşümün siyasete kursan edilmeyecek kadar önemli bir konu olduğuna dikket çekerek, şunları söyledi: "Proje doğruysa desteklenmeli. 


İzmir'in dönüşüm projelerine ihtiyaç var. Önemli olan insanların mağdur olmaması, yerinden yurdundan olmaması ve haklarının korunması. Bu tür projelerin Bakanlık tarafından yapılması kökünden yanlış. 

Sıkıntının sebebi de o. Sözleşme metninde, 'bu sözleşmede çıkan anlaşmazlıklarda  Ankara  mahkemeleri yetkilidir' diye bir madde var. 


Limontepe'deki adam Ankara'ya mı gidecek? Dar gelirli bir insan. Bu, 'sen dava açma, hakkına razı ol' demek. 

Yerel yönetim olsa vatandaş hesap sorar, eleştirir. Bakanlık da devrede olmalı ama yapımı üstlenmesi gereken yerel yönetim olmalı. Bakanlık sadece denetlemeli" dedi. Limontepe Kentsel Dönüşüm Derneği Başkanı Doğan Yüksel, Bakanlığın anlaşma yaptığı şirketin kendilerine beş sayfalık uzlaşma tutanağını imzalatmak istediğini, ancak imar planı olmayan bölgede evlerin değerinin neye göre belirlendiğini bilmediklerini belirtti. 


Ege Telgraf


Geri Dön