24 / 04 / 2024

Karabağlar'da mağdur arsa sahipleri 7 yıldır imar planı bekliyor!

Karabağlar'da mağdur arsa sahipleri 7 yıldır imar planı bekliyor!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karabağlar'da kamulaştırmadan yol yaptığı arsa sahiplerine tazminatlarını ödemedi. Bölgenin imar planı iptal edilince arsa sahipleri mağdur oldu.



İzmir Karabağlarda vatandaşa ait 8 bin metrekarelik arsanın 2 bin metrekaresine kamulaştırma kararı olmadan yol yapıldı. Bölgedeki arsa sahipleri 2009 yılında  İzmir  2.Asliye Hukuk Mahkemesin'de açtıkları dava sonucunda, Büyükşehir Belediyesi'nin tazminat ödemesi kararı alındı. Fakat, belediye karara uymadı ve arsa sahiplerine ödeme yapmadı. Mahkeme süreci devam ederken İzmir 3. İdare Mahkemesi, taşınmazında yer aldığı bölgenin imar planlarını iptal etti. Böylece, söz konusu arsa imarsız kaldı. 

Belediyeler sorumluluğu kabul etmiyor 

Sabah Gatezesi'nde yer alan bir habere göre; Karabağlar Belediyesi Mahkemenin iptal ettiği imar planlarının yerine yenilerini yapmayınca arsa sahipleri mağdur oldu. Arsa sahipleri adına açıklamalarda bulunan Avukat Kemal Turan Büyükşehir ve Karabağlar Belediyelerini sorumlu olduğunu söyledi. Ayrıca, Turan, her iki belediyenin de sorumluluğu kabul etmemesinden dolayı davanın 9 yıl uzamasına neden olduğunu belirtti.

Avukat Turan, "Bu ağır insan hakkı ihlali artık dayanılmaz bir noktaya gelmiştir. Karabağlar Belediyesi'nin bir an önce yeni 1000 ölçekli uygulama imar planlarını yapması gerekiyor. İdare Mahkemesi kararları bağlayıcıdır. Belediye, mahkemenin iptal ettiği planların yerine 90 gün içinde yeni imar planı yapıp yürürlüğe koyması gerekirken aradan 7 yıl gibi bir süre geçmiştir. İdare mahkemesinin kararı hiçe sayılmıştır. Yani her iki belediye de elbirliği ile vatandaşın mülkiyet hakkını ortadan kaldırmışlardır. Çöp toplamak nasıl belediye hizmetiyse plan yapmakta belediye hizmetidir, dedi.

Hak sahipleri sorunun çözülmesini istiyor. Arsa sahiplerinden Münife Demirci, "Dedemizden kalan bu yer için neredeyse 20 senedir hukuk mücadelesi veriyoruz. Buranın her yıl aile olarak 20 bin lira vergisini veriyoruz. Bir an önce sonuçlanmasını bekliyoruz" diye konuştu.


Geri Dön