19 / 04 / 2024

Karabük'teki haddehaneler şehir dışına çıkarılıyor!

Karabük'teki haddehaneler şehir dışına çıkarılıyor!

Karabük Haddeciler Derneği Başkanı Nazım Çapraz, haddehanelerin şehir dışına çıkması için haddehane sahiplerine yazılar yazdıklarını ve 10 civarında hadde hanenin OSB alanında yer aldığını söyledi...




Karabük Haddeciler Derneği Başkanı Nazım Çapraz, haddehanelerin şehir dışına çıkması için haddehane sahiplerine yazılar yazdıklarını ve 10 civarında haddehanenin OSB alanında yer aldığını söyledi.


OSB alanında yapılan ikinci büyüme alan için müracaat edenlerin olduğunu ve 10 civarında haddehane sahiplerinin başvuruda bulunduğunu söyleyen Çapraz, Filyos limanı ile haddehanelerin kendiliğinden 1.5 yıl içinde OSB’ye taşınacağını belirtti.


Şehir içindeki haddehaneler kendilerini idame ettirmek için artık OSB bölgesine geçmek zorunda olduğunu ifade eden Nazım Çapraz, “ Haddehaneciler artık şehir içinde daraldı. Yolundan gürültüsünden şehir merkezini rahatsız etmeye başladı. Bu uzun yıllardır tartışılıyor. Ülkede eskiden beri istemezdük adeti vardı. İstemezdük artık yavaş yavaş kalkıyor. Sanayileşme olmayınca kalkınma olmuyor, kalkınma olmayınca karın doymuyor. Karabük çok sıkıntılı dönemlerden geçti. Demir çelik kurulması ile bir ataya geçen Karabük yıllardır demir çelikten istifade ettti ve az çokta olsa istifade etmeye çalışıyor. İhracat olmayınca Türkiye’nin ekonomisinin güçlenmesi zor. Türkiye’yi besleyecek şekilde gerekli yerlatı zenginliği madeni yok. Onun için Başbakan’ın 2023 yıl hedefi çok mükemmel. Bunun altının doldurulması lazım. Bunun için bu bölgenin de en büyük kalkınması Filyos liman projesi. 500 milyar dolarlık ihracat hedefinin en önamli olayının birincisi filyos limanı. İkincisi ise Doğu ve Güneydoğudaki barış süreci. Bu gerçekleşirse oraya yapılacak yatırımlarla birlikte Orta ve Batı Karadeniz ile 2023 ihracat hedefine Türkiye ulacaktır. Karabük’ün filyos limanı ile payı olacağı gibi haddehanelerinde büyük payı olacaktır. Haddehaneler ileriye dönük ümitleri varsa şehir içinden çıkacak, hatta çıkmaya bile başladı. Şehir içindekiler artık 1.5 seneye kalmaz tamamen kalkacaktır” dedi.


Yeşilmahalle bölgesinde bulunan toplu haddehanelerin bulunduğu alanında Karabük Ünviersite ile bütünleşmesi gerektiğini savunan Çapraz, “Buranın kalkması için büyük bir külfeti ve masrafı var. Bu külfeti kim karşılayacak, karşılamadığı müddetçe kimse de kalkmaz. Filyos limanı yapımı başladığından burada kalkışı tetikler ve oranın vereceği ümit ile OSB alanına çok rahat taşınırz. Bizim oraya taşınmamız 1.5 seneyi bulur ama Karabük’te sanayinin kaçmaması lazım. Bunun için yıllardır bir çaba sarf ediliyor. Şehir içindeki haddehanelerin daha evvel kaldırılması gündeme geldiğinde kentten kaçma teşebbüsünde bulundular. Kaçanlarda bugün Türkiye’nin büyük işadamları oldu. Karabük kendi sanayicisi ile yerinde saymaya devam etti. Karabük’te 5 senelik dönemde belediyenin çalışmaları biraz yüzü güldürdü. Birde KARDEMİR’in son zamanlarda yaptığı çalışmalar ile 3 milyon hedefine yaklaşması kentte yüzleri güldürdü. KARDEMİR’in yeni yatırımları ve Üniversitesinin Karabük’e büyük katkılar sağlamaya başladı. Filyos limanı da 2-3 sene içinde oluşursa Karabük büyük bir atağa kalkar. Bu proje içinde Karabük, Zonguldak ve Bartın illerinin Valilik ve TSO odaları filyos limanı konusunda hükümet üzerinde çaba gösteriyor. Aslında Çorum, Ankara, Kastamonu, Çankırı, Düzce, Adapazar ve Bolu’nun aynı çabayı göstermesi lazım. Filyos limanı onlarında sanayileşmesi içinde çok önem arz ediyor. Filyos limanı için 3 vilayetin yetkilileri bu girişim peşine düşüp mücadele veriyor. Hükümetimiz bugüne kadar ekonomide büyük başarı sağladı. Filyos limanı atağı bugüne kadar gösterdiği başarının tamamına kapsayacak bir başarıya imza atacaktır ve ekonominin kalkınmasına neden olacaktır. Burası dışarından da yatırımcı çekecek. 50 senedir biz Filyos limanını savunuyoruz. 1984 yılından beri bu mücadelemiz devam ediyor ve ilk defa bu hükümet döneminde Filyos limanın temelleri atılmaya başlandı” dedi.


KARDEMİR Fabrikalarının katma değeri yüksek ürün üretmeye başlamasıyla kentte yeni yan sanayilerin kurulacağını da söyleyen Çapraz, “ Burada ilk yan sanayi 1950 yılında atıldı. Şimdi demir çeliği yeni projeleri ile katma değeri yüksek ürün üretmeye başlaması yeniden başka yan sanayiler kurulacak. Herkes otomatik tezgah alacak, yeni yeni atölyeler kurulacak. Kaliteli malların üretimi ile ilgili tesisler kurulacak. Yeni bir iş kolu ortaya çıkacak haddehanelerin dışında. Haddehanaler sadece demir çelikte değil Türkiye’nin ihracata yönelik çalışmalarından Türkiye sattında üretilen demirin yurt dışına satışı ile iLgili haddehanalerde genişleyecektir. 500 milyar dolar ihracat sadece tekstil, gıda ve otomotiv sanayisinde gerçekleşimiyor. Demir sektörü de var bunun çinde. Buda sanayinin kalkınmasına yol açacak. Karabük’te buna paralel olarak mecburen kalkınacaktır. Bu kalkınma hem KARDEMİR’in katma değeri yüksek malzeme üretmesi ve hem de Karabük bu işe elveRişli bir okul olması ve önemli malların üretilebilmesi nedeniyle Karabük daima demir çelik sektöründe ön planda. Bir nevi borsa gibi devam edecektir” dedi.



Akit Haber


Geri Dön