18 / 04 / 2024

Karadeniz'deki illerin mimari özellikleri belirlendi!

Karadeniz'deki illerin mimari özellikleri belirlendi!

Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) Bölge Kalkınma İdaresince yapılan çalışmayla, Karadeniz Bölgesinde 8 ilin mimari özellikleri tespit edildi. Yüce, "Bu çalışmaların projelerini ve fizibilitelerini yaptırmalarıyla ilgili girişimleri başlattık. " dedi.



DOKAP Başkanı Ekrem Yüce, bölgedeki yerel mimari tip projelerin teminini ve tespitini yaptıklarını söyledi. 

Yerel mimari özelliği gösteren her ilin kendi mimari özelliğindeki çalışmaları toparladıklarını dile getiren Yüce, "Bu çalışmaların projelerini ve fizibilitelerini yaptırmalarıyla ilgili girişimleri başlattık. Bununla ilgili 8 ilde (Samsun, Ordu, Rize, Trabzon, Artvin, Giresun, Gümüşhane ve Bayburt) 2016 yılı yatırım programına alınmasıyla ilgili gerekli tekliflerin hazırlığı içerisindeyiz" dedi. 

Yüce, ilgili yerlerden onay alınmasıyla 8 ildeki turizm merkezlerinde her ilin yerel mimarisine uygun mimari tip projeleri hayata geçirmek için gerekli çalışmaları başlatacaklarını belirterek, "Birtakım duyumlarda olduğu gibi 'yaylalara 5 yıldızlı oteller, apartmanlar, gökdelenler dikilecek, doğa tamamen inşaat haline gelecek' sözlerine biz tamamen şiddetle karşıyız. Böyle bir Turizm Master Planı çalışması söz konusu değildir" ifadelerini kullandı. 


ÇALIŞMALARIN TEMELİ DOĞAYI ÖN PLANA ÇIKARMAK

Yüce, çalışmaların temelinde doğayı ön plana çıkarmak, yapıları doğanın ardına gizlemek olduğuna dikkati çekerek, sözlerini şöyle tamamladı: "Yeşili ön plana çıkarmak istiyoruz, konaklama tesislerini, sosyal tesisleri doğanın gerisine gizleyerek bir yapılaşmayı ön görüyoruz. Yöresel mimariyi ön plana tutarak bir yapılaşmaya gidilmesini istiyoruz. Yapılar bir imar planı çıktıktan sonra yapılacaktır, herkes herhangi bir yapılaşma yapmayacak, herhangi bir yere lokanta yapmayacaktır. Her şey planlı, projeye dayalı yapılaşmaya dayalı proje ile gerçekleştirecektir." 



Giresun Öncü Gazetesi


Geri Dön