25 / 04 / 2024

Kaş’taki kaçak lüks otel yine yıkılmadı!

Kaş’taki kaçak lüks otel yine yıkılmadı!

Antalya'nın Kaş ilçesi Çukurbağ Yarımadası Hidayet Koyu'ndaki orman arazisine yaklaşık 5 yıl önce belediyeden 'basit onarım' izniyle yapılan butik otelle ilgili 2017 ve 2020'de iki kez yıkım kararı alınmasına rağmen uygulanmadı.



Kaş’ta en fazla işgal altındaki bölgelerden biri olan Çukurbağ Yarımadası’nın Hidayet Koyu’nda, 2015’e kadar bekçi kulübesi ve gözleme-çay satışı yapılan baraka tarzı yapı için M.B.K. ve H.B. tarafından eski yapıyı tamir amacıyla yapılan başvuruya, Kaş Belediyesi tarafından 11 Şubat 2015 izin verildi.

BASİT ONARIM YERİNE LÜKS BUTİK OTEL

Sözcü'de yer alan habere göre; Belediyenin 291 sayılı yazısıyla verilen izin kapsamında, iç ve dış sıva, boya, badana, oluk, doğrama, döşeme ve tavan kaplamaları, elektrik ve tavan kaplamaları, sıhhi tesisat tamirleri ve çatı onarımı gibi basit onarım işleri bulunuyordu. Basit onarım izniyle başlatılan çalışmalarda, 13 odalı lüks butik otel, restoran, otopark ve plaj tesisi yapıldı. 

VATANDAŞ ŞİKAYET ETTİ

Kaş’ta yerel halkın da denize girdiği alanda inşa edilen lüks butik otele ilişkin bölge vatandaşları hem yerel yönetimlere hem de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı birimlerine şikayette bulundu. Şikayetlerde, daha önce küçük bir baraka ve gözleme-çay satılan bir yer bulunurken, Orman Müdürlüğü ile de davalık olan arazi için ruhsat verilmesi de mümkün değilken, basit onarım izniyle butik yapıldığı ifade edildi.

HAZİNE DAVAYI KAZANDI

Diğer yandan bu arazinin içinde bulunduğu bölgedeki bazı ada- parsellerdeki arazilerle ilgili Hazine ve Kaş Orman İşletme Müdürlüğü’nün 2010'da açtığı davalar ise 2015'te sonuçlandı. Kaş Kadastro Mahkemesi, Hidayet Koyu’nun da içinde yer aldığı parsellerin ‘orman’ vasfıyla Hazine adına tapuya kayıt ve tesciline, taşınmazın 3’üncü Derece Doğal Sit alanı içerisinde olduğunun belirtilmesi kararınnı aldı. Mahkemenin kararı, Yargıtay’a temyiz edildi.

Mahkeme kararı ardından Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Antalya Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu, 2017'de yıkıma karar verdi. Fakat aradan geçen 3 yıla rağmen yıkım kararı uygulanmadı. Bunun üzerine Kaşlı bazı vatandaşlar tekrar CİMER, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Alo 181 Çağrı Merkezi ve ilgili kurumlara şikayette bulundu. Şikayetlerde Blanca Beach Hotel adlı işletmenin 3’üncü Derecede Doğal Sit Alanı’na kurulduğu, dışarıdan bu alana kimse alınmadığı ve kovuldukları söylendi. 

İKİNCİ YIKIM KARARI AĞUSTOSTA ALINDI

Şikayetler üzerine harekete geçen Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Antalya Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu, butik otel hakkında ikinci kez yıkım kararı aldı. Komisyon tarafından 20 Ağustos 2020 tarihinde alınan karar, hem Kaş Belediyesi hem de Kaş Cumhuriyet Başsavcılığı’na ve diğer ilgili kurumlara iletildi.

YIKIM VE SUÇ DUYURUSU

Komisyon, tekarar 207 ada 19 parseldeki taşınmaz üzerine yapılan izinsiz uygulamalar hakkında 2863 sayılı kanunun 9, 16 ve 65’inci maddeleri doğrultusunda yapanlar ve yaptıranlar hakkında Kaş Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulması, Kaş Belediyesi tarafından da izinsiz uygulamaların kaldırılması ve sonucun komisyona bildirilmesi kararını aldı. 

Şikayetçilerden Kaş Turizm ve Tanıtım Derneği Başkanı Munise Ozan, kaçak yapılara ilişkin Yapı Kayıt Belgesi başvurusu yapıldığını, ancak buranın 3’üncü derecede doğal sit, kıyı kanunu ve 30 yıldır orman arazisi davası süren bir alan olduğunu belirtti. Ozan, “Yani şahsın imarsız küçük bir parseli var, onun dışında diğer arazi orman bölgesine ait ve 3’üncü derecede doğal sit ve kıyı kanunu uygulanmamış. İmar barışından dolayı başvursalar bile bunu hak ederek almaları mümkün değil. Devletin koruma altındaki bir bölgesi” dedi.

‘YIKIM EMRİ UYGULANMALIDIR’

2017’den sonra 2020’de yeni bir yıkım kararı alındığını ve sorumlular hakkında suç duyurusu yapıldığını dile getiren Ozan, “Belediyeye, bu yıkımların yapılıp sonunda haber verilmesi için yazı gönderildi. Belediyenin şu an yapması gereken, yıkım emirlerini uygulamasıdır. CİMER aracılığıyla da bu yıkım emri gönderildi. ‘Bunu yıkamıyorum’ diye bir şey yok. ‘Bunu yık, bize belge fotoğraf gönder’ diyor. Ama ne bu tesis kapatılıyor ne de yıkılıyor” şeklinde konuştu.

‘HALEN KÜÇÜK ODALAR YAPILIYOR’

Daha önceki belediye yönetiminin de yıkım kararlarını ‘makinemiz yok, ihaleye katılan olmadı’ gibi nedenlerle yerine getirmediğine dikkat çeken Ozan, “2015’ten 2020’ye kadar süreç böyle geldi. Artık o kadar ayyuka çıktı ki, belediyeye yık emri veriliyor. 2015’te kafe-plaj gibi yapıldı, 2016’dan sonra odaları yapmaya başladılar. 2017’de otel büyüdü ve ikinci koy da açıldı. Şu an bile çalışıyorlar ve yeni yapılar yapılıyor. Şimdi halen küçük odalar yapılıyor” diye konuştu. 

BELEDİYEDEN CİMER’E ‘MÜHÜRLENDİ’ YANITI

Munise Ozan, Kaş Belediyesi’nin 10 Şubat 2020 tarihli CİMER’e verdiği cevapta, kaçak ve izinsiz yapıların 2015 ve 2017 yılında 3194 sayılı İmar Kanunu kapsamında mühürlendiğinin belirtildiğini ifade etti. Ozan, “Ama hala çalışıyorlar. 2015’ten beri mühür ve yıkım kararları var ama tesis devam ediyor. Mühürleri kendileri söküyor. Biz de kıyı kesiminin SİT kanunu ve Kıyı Kanunu’na aykırı yapılaşma, mühür kırmadan dolayı, işletenler hakkında suç duyurusunda bulunduk” dedi.

Güllük'te denize sıfır kaçak yapıya tepki!


Geri Dön