24 / 04 / 2024

Kat irtifakı sahibi kimdir?

Kat irtifakı sahibi kimdir?

Taşınmaz üzerindeki pay sahiplerinden en az beşte dördünün kat irtifakına geçiş konusunda aldığı karara uyulmaması halinde kat irtifakına geçiş yapılabiliyor. Peki, kat irtifakı sahibi kimdir?



Kat irtifakı sahibi kimdir?

634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince, bir arsa üzerinde ileride kat mülkiyetine konu olmak üzere yapılacak veya yapılmakta olan bir veya birden çok yapının bağımsız bölümleri için o arsanın maliki veya ortak malikleri tarafından bu Kanun hükümlerine göre kurulan irtifak hakkına kat irtifakı deniyor. Bu hakka sahip olanlara da kat irtifak sahibi olarak ifade ediliyor.


Kat irtifakına geçiş:

Beş veya daha fazla kişi tarafından üzerinde bir veya birden çok yapı yaptırılmak amacıyla birlikte bir arsa edinilmiş olması ve pay sahiplerinden en az beşte dördünün kat irtifakına geçiş konusunda aldığı karara uyulmaması halinde, karara uymayan pay sahiplerinin gayrimenkuldeki paylarının iptaline ve bu payların, isteyen diğer pay sahipleri adına tesciline sulhmahkemesi tarafından aşağıdaki şartlarla karar verilir:

 

a) Müşterek gayrimenkulün yukarıda belirtilen amaçla edinildiğinin ispat edilmiş olması,

 

b) Müşterek maliklerin yukarıda açıklanan çoğunluğunun kat irtifakına geçiş kararına veya bununla ilgili 

yükümlülüklere noterlikçe yapılan tebligata rağmen iki ay içinde uyulmamış olması,

 

c) Karara uymayan müşterek maliklerin paylarının mahkemece tespit edilen rayiç bedelinin mahkeme veznesine depo edilmesi.


Bu Kanunun yürürlüğe girmesinden önce kat irtifakı kurulmuş ve üzerindeki yapılar tamamlanıp yapı kullanma izin 

belgesi alınmış yapılarda, kat irtifakına sahip ortak maliklerden birinin başvurusu veya yapı kullanma izin belgesinin yetkili idarece tapu idaresine gönderilmesi üzerine zorunlu deprem sigortası poliçesi dâhil başkaca hiçbir belge aranmaksızın kat mülkiyetine resen geçilir.


Kat irtifakı kanunu 2014!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön