25 / 04 / 2024

Kat irtifakından kat mülkiyetine geçişte cins değişikliği!

Kat irtifakından kat mülkiyetine geçişte cins değişikliği!

Kat irtifakından kat mülkiyetine geçişte cins değişikliği nasıl yapılır sorusunun cevabını merak ediyorsanız haberimizi inceleyebilir ve kat irtifakından kat mülkiyetine geçişte cins değişikliği hakkında bilgi edinebilirsiniz..



Kat irtifakından kat mülkiyetine geçişte cins değişikliği!


Kat irtifakından kat mülkiyetine geçişte cins değişikliği konusuna geçmeden önce kat irtifakı ve kat mülkiyeti hakkında kısaca bilgi verelim. Bir arsa üzerinde ileride kat mülkiyetine konu olmak üzere yapılacak ve yapılmakta olan bir veya birden çok yapının bağımsız bölümleri için, o arsanın maliki veya ortak malikleri tarafından, Kat, Mülkiyeti Konunu' na göre kurulan irtifak hakkıdır. Kat mülkiyeti ise bir ya da daha çok kişinin, bir yapının belirli bir bölümüne sahip olabilmesidir.


Kat irtifakından kat mülkiyetine geçişte cins değişikliği yapılması gerekiyor. Çünkü söz konusu arsa üzerinde bir taşınmaz inşa edilmek istendiğinde kat irtifakının kat mülkiyetine geçişinin yapılması gerekiyor. Bunun için de o arsa üzerinde bulunan bina veya binalarda tapu sahibi olanların hepsinin imzası olması gerekir. “Veya hepsi bir kişiye bu işlemlerin yapılması için vekalet vermesi” gerekir.


Belediyelerde “yapı kullanma izni almış” taşınmazlar belirlenir.


Tapu Sicil ve Kadastro Müdürlüklerinden “kat irtifakı” tesis edilmiş ama “kat mülkiyetine geçilmemiş” taşınmazlar belirlenir.


Bu taşınmazların kadastro Müdürlüğü (veya ihale yolu ile harita mühendisleri, müteahhitlere) cins değişikliği için ölçümleri yaptırılır. Eğer ölçüm işleri müteahhit ve serbest çalışan harita mühendislerince yapılmış ise kontrolleri kadastro müdürlüğü tarafından yapıldıktan sonra dosyalar “cins değişikliği ve kat mülkiyetine geçilmek üzere” Tapu Sicil Müdürlüklerine gönderilir. 


Söz konusu taşınmazda kat irtifakı kurulmuş olduğundan, hangi bağımsız bölüm kimin adına kayıtlı olduğu bellidir. Buna göre kat irtifağından cins değişikliğine uğrayarak kat mülkiyetine dönüştürülür.


Tapuda cins değişikliği nasıl yapılır?

Tapu işlemlerinde cins değişikliği!

Kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş!



Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com


Geri Dön