19 / 03 / 2024

Kat malikleri kurulu toplantısı pandemide nasıl yapılır?

Kat malikleri kurulu toplantısı pandemide nasıl yapılır?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde konut sitelerindeki kat maliki toplantılarının pandemi sebebiyle ertelenip ertelenemeyeceğini kaleme aldı.



Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü köşesinde konut sitelerindeki kat maliki toplantılarının pandemi sebebiyle ertelenip ertelenemeyeceğini yazdı. Tamer Heper'e bir okuyucusu, "Apartmanımız 18 daireli ve kat malikleri toplantısı yapmamız gerekiyor. Ancak kat malikleri salgın korkusu ile kapalı bir alanda toplanmayı istemiyor. Acaba belgeleri örneğin denetçi raporunu yazı ile kat maliklerine ulaştırsak ve yine yazı ile görüşlerini istesek, bu toplantı yerine geçer mi?" sorusunu yöneltti. 

Kat malikleri kurulu toplantısı pandemide nasıl yapılır?

İşte Tamer Heper'in yanıtı...

*****

Okuyucumun sorduğu husus bugünlerde çok önemli bir problem. Okuyucum katlara yazı göndermeyi düşünüyor, başka okuyucularım da muhtelif şekiller teklif ediyor. ‘İnternet yolu ile toplantı yapılır mı?’ ‘Telefonla konferans yöntemiyle olur mu?’ gibi sorular var. Ancak yasamızda elbette bu istisnai olaylar düşünülmediği için bir çözüm de getirilmiş değil. Hatta kat malikleri toplantıları bazı şekil şartlarına bağlanmış. Örneğin toplantıya davet şekillere bağlı. Olağan toplantı ile olağanüstü toplantıların davet süreleri ayrı ayrı düzenlenmiş. Kararların yazılacağı ve altı imzalanacağı defter belli şekilde olacak ve altı katılanlar tarafından imzalanacak vs. Peki bu şartlara bağlı kalmak varken mesela telefonla konferans şeklinde toplantı nasıl yapılır?

*****

Şimdi görünürde bu şekillerde toplantı olmayacak peki ama gerçekten çok yaygın olan bu salgın, bu virüs döneminde insanları kapalı alanlara saatlerce nasıl toplayacağız? Yasada toplu yapılar konusunda bir madde var. Diyor ki ‘toplu yapılarda kurullar en geç iki yılda bir defadan az olmamak üzere yönetim planında gösterilen zamanda toplanır.’ Peki kat malikleri iki yılda bir toplanabiliyorsa yönetim aradaki yılda nasıl seçilecek? Demek ki iki yılda bir yapılan toplantıda seçilecek. Toplu yapılar için bu yorum mümkün.

Kat malikleri kurulu toplantısı pandemide nasıl yapılır?

*****

Toplu yapı olmayan okuyucumun binasında olduğu gibi toplantılar nasıl yapılacak? Zira gerçekten de çabuk yayılan bir salgın söz konusu. Ben diyorum ki (benim fikrimdir, herhangi bir hukuki düzenlemeye dayanmamaktadır) mevcut yönetimler kat malikleri toplantısını iki veya üç ay sonrası için organize etse. Zira söylenen o ki bahar aylarında salgının hızı kesilebilecek ve hatta açık havada toplantı imkanı da doğabilecek. Zira yönetimin makul süre uzaması olumsuz bir sonuç doğurmuyor, hele salgın zamanında bunu öngörmek de mantıklı geliyor. Bu benim şahsi görüşüm, bir başka çözüm temin eden okuyucularımdan gerekçeli olarak görüşlerini de beklerim.

Konut sitelerinin yönetim kurulu toplantısında kararlar nasıl alınır?

Apartman girişindeki dükkanlar aidattan sorumlu mu?


Geri Dön