26 / 04 / 2024

Katar’da 36 milyar dolarlık potansiyel Türk şirketlerini bekliyor!

Katar’da 36 milyar dolarlık potansiyel Türk şirketlerini bekliyor!

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), yeni işbirliği imkânlarını masaya yatırmak üzere sektörün Körfez Bölgesi’ndeki en önemli pazarlarından olan Katar’dan üst düzey bir heyeti ağırladı.



Türk müteahhitlerinin dünya üzerindeki en büyük 7. pazarı olan Katar, yeni işbirliği fırsatları sunuyor. Bugüne kadar toplam değeri 18,3 milyar doları bulan 148 projenin üstlenildiği Katar’dan üst düzey bir heyet, mevcut işbirliğinin daha da genişletilmesi amacıyla Türkiye’de temaslar gerçekleştiriyor. Katar’da Türk inşaat sektörü için gelecek 4 senelik dönemde 36 milyar dolarlık potansiyel mevcut.

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) ev sahipliğinde, Türkiye inşaat sektörünün Körfez Bölgesi’ndeki en önemli pazarı olan Katar’ın Bayındırlık İdaresi (Ashghal) Başkan Yardımcısı Yousef Al-Emadi’nin başkanlığındaki heyetin katılımıyla bugün İstanbul’da “Türkiye-Katar İnşaat Forumu” yapıldı. Gerçekleştirilen toplantıya Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) ve Türk Müşavir Mühendisler ve Mimarlar Birliği (TürkMMMB) yöneticileri ve üyeleri de katılım gösterdi. Forumda Katar’ın Türk müteahhitlerine sunduğu yeni avantajlar ele alınırken, pazarda karşılaşılan mevcut sorunlar da masaya yatırıldı.

 

Katar’da 36 milyar dolarlık potansiyel Türk şirketlerini bekliyor!

Katar’da 148 proje üstlenildi

Forumun açılış konuşmasını gerçekleştiren TMB Başkanı Mithat Yenigün, yurtdışı müteahhitlik hizmetleri kapsamında Türk müteahhitlerinin bugüne kadar toplamda 126 ülkede yaklaşık 400 milyar dolar tutarında 10 bine yakın proje üstlendiklerini söyledi. Bu projelerin 1/4’inden fazlasının Orta Doğu ülkelerinde olduğunu dile getiren Mithat Yenigün, “Bölgede Türk müteahhitlerince 104 milyar dolar tutarında 2 bin 65 proje üstlenildi. Katar'da ise, müteahhitlerimiz tarafından bugüne kadar 18,3 milyar dolar tutarında 148 proje üstlenildi. İki ülke arasındaki işbirliği potansiyelinin bu tablonun çok daha ilerisinde olduğunu düşünüyoruz. Gerek Birliğimiz, gerek firmalarımızın Ashghal’ı ve Ashghal’ın da bizleri yakından tanıyor olmasının önümüzdeki dönemde işbirliğimizin gelişimine çok önemli katkıları olacağına inanıyoruz” diye konuştu.

TMB Başkanı Yenigün, gerçekleştirilen toplantıda Katar heyetinden önemli bilgiler edinerek kısa zamanda yeni çalışmalara başlayacaklarını, iki ülke arasındaki yakın ilişkilerin inşaat sektörü özelinde de yeni açılımlarla aksamadan ve artarak devam etmesini istediklerini dile getirdi.

 

Katar’da 36 milyar dolarlık potansiyel Türk şirketlerini bekliyor!

‘Türk şirketlerinin daha hızlı kayıt olması için çalışıyoruz’

Toplantıda açıklamalar yapan Ashghal Başkan Yardımcısı Yousef Al-Emadi, kuruluşlarının Katar’ın hem sosyal hem de ekonomik gelişmesine katkıda bulunduğunu dile getirdi. Çok kapsamlı altyapı ve üstyapı programları uyguladıklarını söyleyen Al-Emadi, 2030 vizyonları çerçevesinde Katar’daki mevcut altyapı güncellenirken, eksik altyapının da bazı bölgelerde tamamlandığını belirtti. Gerçekleştirilen toplantıda Katar’da Şubat 2018 tarihinden bu yana Türk inşaat malzemesi üreticilerinin ürünlerinin tercih edildiğini dile getiren Al-Emadi, konuşmasına şu şekilde devam etti: “Biz Ashghal projelerinde buna önem veriyoruz. Katar’a mal satabilmek için 3 haftalık kayıt ve onay süreci gerekiyor. Türk şirketlerinin daha hızlı kayıt olabilmesi için çalışmalar yürütüyoruz.”

2020- 2024 dönemi için toplamda 36 milyar dolarlık proje gerçekleştirilmesinin öngörüldüğünü söyleyen Yousef Al-Emadi, bunun 17 milyar dolarlık kısmının yerel yolların inşası ve rehabilitasyonu, 8 milyar dolarlık kısmının da otoyolların inşası için kullanılacağını dile getirdi.  Bütün Türk müteahhitlik, müşavirlik ve inşaat malzemesi üreticilerini Katar’a çağıran Al- Emadi, Türk şirketlerinin Katar’da daha fazla yer almasını istediklerini söyledi.

 

Katar’da 36 milyar dolarlık potansiyel Türk şirketlerini bekliyor!

Batı standartlarıyla üretip, Doğu’nun fiyatlarıyla rekabet ediyor

Toplantıda açıklama yapan Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Üyesi Batuhan Besler, Katar’da hem altyapı hem üstyapı projelerinin hızla sürdüğünü söyledi.  Katar’ın yeni proje ihaleleri hazırladığını dile getiren Besler, “Katar inşaat malzemelerinin çok büyük kısmını ithal ediyor. Bu bize olumlu yansıyacak” diye konuştu. İhracattaki başarının sürebilmesi için hedef pazarları yakından takip ettiklerini dile getiren Besler, sektörlerinin 85 milyar doları iç pazar, 21.5 milyar doları ihracat olmak üzere 106.5 milyar dolarlık bir pazar büyüklüğüne sahip olduğunu söyledi. Besler, batının standartlarıyla üretip, doğunun fiyatlarıyla rekabet etmek zorunda olduklarını da sözlerine ekledi.

Türk Müşavir Mühendisler ve Mimarlar Birliği Başkan Yardımcısı İsmail Hakkı Baydur da birlik üyelerinin yurtdışında bugüne kadar 114 ülkede toplam 2 milyar 350 milyon dolarlık büyüklüğe sahip 2 bine yakın proje üstlendiklerini söyleyerek, şu şekilde konuştu: “Bu deneyimimizi maalesef Katar’da gösteremiyoruz. Müşavirlerin bize ilettiği sorunlardan birisi Katar’da kayıt olma şartları ve ücretlerinin ağır olduğu. Bunları karşılamakta zorluk çekiyoruz. İhalelerde yer almak için istenen şartnamelerde ABD’li ve Avrupalı şirketlere uygun kriterlere yer veriliyor. Katar’ın çıkarlarına zarar vermeden bizim de yer almamızı temin ederseniz mutlu oluruz.”

Katar’da son dönemde müteahhitlik firmaları tarafından üstlenilmiş projeler içinde dikkat çekenler:

Al Khor Otoyol Projesi, Tekfen İnşaat
Doha Metrosu Golden Line Projesi, STFA ile Yapı Merkezi ortak girişimi
Hamad Uluslararası Havaalanı Yolcu Terminali Binası, TAV ile Taisei ortak girişimi
Al-Rayyan Yol Projesi, Doğuş İnşaat ile Onur Taahhüt ortak girişimi
Kuzey Yolu Projesi, Tekfen İnşaat
Qatargas Projesi, Gama İnşaat
Masaieed Limanı, STFA
Lusail City Projesi (Altyapı İnşaat İşleri Paket 4), Yüksel İnşaat ile Midmac İnşaat ortak girişimi
2022 Dünya Kupası statlarından Al Thumama Stadyumu Projesi, Tekfen İnşaat
 

Katar’da müteahhitlik sektörü canlandı!


Geri Dön