25 / 04 / 2024

Kaynana vergisi nedir?

Kaynana vergisi nedir?

Yeni tasarı ile Gelir Vergisi Kanunu kapsamında yapılan değişikliklere göre kaynana vergisi kaldırılıyor. Peki, nedir bu kaynana vergisi? Kaynana vergisini kimler ne için ödüyordu?



Kaynana vergisi nedir?

Gelir Vergisi Kanunu kapsamında yapılan değişiklikler ile kaynana vergisi kaldırılıyor. Peki, nedir bu kaynana vergisi? Kaynana vergisini kimler ne için ödüyordu?


Kaynana vergisinden kasıt, kira gelir vergisi. Bilindiği üzere gayrimenkul kiralamalarından elde edilen gelirler vergiye tabi tutuluyor.


Ancak taşınmazın kira bedeli olmaksızın bir başkasının kullanımına bırakılması halinde bu durum bazı şartlarda vergilendirilirken, bazı şartlarda ise ödemelerden muaf tutuluyor.


Kira bedelinin hiç olmaması veya düşük olması halinde, “emsal kira bedeli” esas alınıyor. Kiraya verilen bina ve arazilerde emsal kira bedeli, varsa yetkili özel makamlarca veya mahkemelerce saptanmış kira bedeli olarak karşımıza çıkıyor.


Bina veya arazi için kira takdiri ya da tespiti yapılmamış ise emsal kira bedeli, emlak vergisi değerinin yüzde 5’i değerinde oluyor.


Ancak mal sahiplerinin çocuklarının, anne ve babalarının veya kardeşlerinin ikametine tahsis edilmesi durumunda emsal kira gelir vergisi de alınmıyordu. 


Buna karşın sahibinin taşınmazını kaynana ve kaynatasının kullanımına bırakması durumunda emsal kira gelir vergisinin ödenmesi gerekiyordu. Yeni Kanun Tasarısının yürürlüğe girmesi ile artık kaynana vergisi de alınmayacak.


Kaynana vergisi kalkıyor!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön