24 / 04 / 2024

Kayseri Develi'de tarihi yapıların koruma altına alınması TBMM'de!

Kayseri Develi'de tarihi yapıların koruma altına alınması TBMM'de!

Kayseri'nin Develi ilçesinde yer alan tarihi yapıların koruma altına alınması ve restorasyonuna yönelik çalışmalar meclis gündemine taşındı. MHP'li Ersoy, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



MHP Kayseri Milletvekili Mustafa Baki Ersoy, Kayseri'nin Develi ilçesinde yer alan tarihi yapıların koruma altına alınması ve restorasyonuna yönelik çalışmalara ilişkin soru önergesi verdi. Ersoy, sorusunun Kültür Ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

MHP'li Ersoy, ''Aşağıda belirtilen sorularımın, T.C Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Mehmet Nuri Ersoy tarafından yazılı olarak cevaplandırılması için gereğini saygılarımla arz ederim'' diye konuştu.

Ersoy, açıklamalarına şu şekilde devam etti: ''Tarihi kaynaklara göre geçmişi M.Ö.2500-2000 yıllarına dayandığı düşünülürken Kayseri İli Develi İlçesi birçok tarihi esere ev sahipliği yapmaktadır. Hudutları içerisinde; başta Develi (Zengibar) Kalesi olmak üzere, yaklaşık on adet tarihi mezarlık, on adet tarihi pinar ve İmadettin Muhammed (Hıdırellez) türbesi olmak üzere birçok tarihi yapı tahrip olmuş ve terk edilmiştir.''

Kayseri Develi de tarihi yapıların koruma altına alınması TBMM de!

MHP Kayseri Milletvekili Mustafa Baki Ersoy'un soruları:

1) Bahsi geçen yapılarla ilgili bir keşif ve restorasyon projesi yapılmış mıdır? 

2) Uzunlar Mezarlığı, Güney Mahallesi Mezarlığı, Camii Kebir Mezarlığı, Eski Kopcullu Mezarlığı, Yeni Kopcullu Mezarlığı, Ağalar Mezarlığı, Abid Tekkesi Mezarlığı, Paşa Ağalar Mezarlığı, Eski Tekke Mezarlığı, Güney Mahallesi Ermiş Mezarlığı'nın duvarlarının ve içinin düzenlenmesi, bezemeli mezar taşlarının onarılması ve koruma altına alınması ile ilgili bir çalışma planlanmakta mıdır? 

3) Develi (Zengibar) Kalesinin burçlarında bulunan ve görüntü kirliliğine neden olan vericiler ilgili olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bilgisi ve izni bulunmakta mıdır? Tarihi dokunun önüne geçen bu vericilerin kaldırılması ve Kalenin Restore edilerek gece ışıklandırılmasının yapılması planlanmakta mıdır?  

4) İmadettin Muhammed (Hıdırellez) türbesinin çalışmasının yapılması planlanmakta mıdır? 

5) Tarihi pınarların çevre düzenlemesi yapılarak turistik ziyaretlere açılması ile ilgili bir çalışma planlanmakta mıdır? 

Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com


Geri Dön