29 / 03 / 2024

Kayseri Ev-Ofis Dekorasyon Merkezi'nin inşaatına Nisan 2012'de başlanacak!

Kayseri Ev-Ofis Dekorasyon Merkezi'nin inşaatına Nisan 2012'de başlanacak!

Mobilya sektöründe faaliyet gösteren bin mikro KOBİ'yi aynı çatı altında bir araya getirerek, Ar-Ge ve tasarım ağırlıklı üretimle rekabet güçlerini artırmayı amaçlayan, 'ortak kullanımlı' Kayseri Ev-Ofis Dekorasyon Merkezi'nin inşaatına gelecek nisanda ba



Kayseri Mobilyacılar Odası ile Orta Anadolu Kalkınma Birliği'nin birlikte hayata geçireceği kısa adı MOBİTEK olan Mobilya Altyapısını Güçlendirme Projesi'nin uygulama çalışmaları arsa tahsisi ve kamulaştırmada çıkan sorunlar nedeniyle ikinci kez ertelenerek gelecek yıla kaydırıldı. Daha önce temeli yaz ortasında atılacak şekilde planlanan 8.6 milyon euro AB hibe destekli 'ortak kullanım'a açık projenin ihalesi eylül ayında yapılacak. Yüzde 75'i AB hibe fonundan, yüzde 25'i ise kamu kaynaklarından sağlanan finansmanla hayata geçirilecek proje uyarınca, MOBİTEK'in Ar-Ge tasarım bölümünde çizilecek yeni modeller, ileri teknoloji ürünü makinelerde şekillenerek üreticiye sunulacak. Pazar araştırma ve dış ticaret birimleri, profesyonel bir çalışma ile mobilya üssünde üretilen ürünlerin iç ve dış piyasalarda pazar payının artmasına yardımcı olacak. MOBİTEK aynı zamanda bir eğitim üssü gibi faaliyet göstererek, çatısı altında üretim yapan KOBİ çalışanlarının, düzenli bir şekilde tasarım, teknoloji yoğun üretim, teşhir ve pazarlama ko¬nularında eğitilmelerini sağlayacak.

'Ortak kullanımlı' üretim üssü projesi, 1 milyon 350 bin metrekarelik alan üzerinde 2 aşamalı proje kapsamında gerçekleşecek. MOBİTEK çerçevesinde bin mikro KOBİ'yi bir araya getirecek Erciyes Küçük Sanayi Sitesi'nde yatırım çalışmaları iç içe ve eşzamanlı olarak yürüyecek. MOBİTEK, kurulacak Kayseri Ev-Ofis Dekorasyon Merkezi'nin ana unsurunu oluşturacak. Kompleksin bünyesinde mobilya sektörü ortak makine parkı, Ar-Ge, tasarım ve inovasyon, dış ticaret, pazar araştırma ve eğitim merkezi yer alacak.

Üretim üssü Ev-Ofis ve Dekorasyon Merkezi'nin 3 yılda tamamlanması öngörülüyor. Tesisler için tahsis edilen 1 milyon 350 bin metrekarelik alanın yaklaşık 800 bin metrekarelik bölümünde mobilya sektörü ortak makine parkı, Ar-Ge, tasanm ve inovasyon, dış ticaret, pazar araştırma ve eğitim merkezi yer alacak. 460 bin metreka-relik bölümünde ise teşhir ve saüş reyonları ile uluslararası standartlarda, bir de fuarı bulunacak.

Sektörün ufkunu açacak

Kayseri Mobilyacılar Odası Genel Sekreteri Ercan Sankaya, MOBİTEK'in vilayet ve Kocasinan Belediyesi ortaklığı ile kurulacağını, mobilyacılar ve marangozlar odasının ise oluşturulan kooperatif aracılığıyla, MOBİTEKin yanında Erciyes Küçük Sanayi Sitesi'ni hayata geçireceğini ifade ederek, "Kayseri'de atölye düzeninde mobilya üreten bin 500 dolayında mikro KOBİ var. Ev-Ofis Dekorasyon Merkezi, ilk aşamada bu işletmelerden bin kadarım ortak kullanıma açık, modern teknolojiyle donatılmış atölyelerde bir araya getirecek. Hedef, dağmık halde faaliyet gösterdikleri için güç kaybına uğrayan küçük ölçekli işletmeleri bir araya getirmek ve bunları kaliteli üretime yönlendirerek rekabet güçlerini artırmak. Hazırlanan proje altı yıllık bir çalışmanın ürünü. Diyebiliriz ki, uygulamada artık sona yaklaşıldı" şeklinde konuştu.

Proje maliyeti 200 milyon dolar

Sankaya, proje gerçekleştiğinde, sadece küçük işletmelerin rahatlatmakla kalmayacağını sektörün de ufkunu da açacağını vurgulayarak, "Çalışmalarımızı bu yıl temel atacak şekilde planlamıştık. Arsa tahsisi ve kamulaştırma çalışmaları sırasında çıkan pürüzler, ihale sürecine de yansıdı. MOBİTEK'in ihalesi önümüzdeki eylül ayında yapılacak. İhaleyi Sanayi ve Ticaret Bakanlığı yapıyor. Biz oda olarak, çatısı altında bin mikro KOBFnin yer alacağı siteyi,  TOKİ  desteği de alarak banka kredisi ile kuruyoruz. Ortaklık için başvuruda bulunan bin 300 dolayındaki işletmeden 880'ni-nin üyelik talebi kabul edildi, inşaat çalışmalan ise ihaleden 6 ay sonra, yani önümüzdeki ilkbaharda başlamış ola-cak" şeklinde konuştu.

Metropol ilçelerden Kocasinan Belediyesi, yeni bir pürüz çıkmadığı takdirde ihalesi önümüzdeki eylül ayında yapılacak Kayseri Ev-Ofis Dekorasyon Merkezi'nin kurucu ortaklan arasında yer alıyor. Kocasinan Belediye Başkanı Bekir Yıldız, kurulması planlanan mobilya üretim üssü ile ilgili proje çalışmalarında sona yaklaşıldığını belirterek, "Kayseri'de vilayet, Kocasinan Belediyesi ve mobilyacılar odası ortaklığı ile 'mobilya kenf projesini gerçekleştiriyoruz. Çalışmalar tamamlandı. Alan tahsisleri ile inşaat aşamasına gelindi. Projenin genel maliyeti 200 milyon dolar civarında. Proje yaklaşık 1.4 milyon metrekare alan üzerinde hayata geçirilecek" dedi.

PROJENİN ÖNE ÇIKAN HEDEFLERİ
> Dağınık haldeki isletme ve mağazaları bir araya getirmek.
> OSB'lere gidemeyen KOBİ'leri kiracılıktan kurtarmak.
> Ürünlerin ulusal ve uluslararası tanıtımını yapmak.
> Ar-Ge ve Tasarım' merkeziyle KOBİ'lere hizmet ortamı sağlamak.
> Ortak makine parkıyla yetersiz teknolojiye ve sermaye israfına son vermek.
> Firmaların standartlaşma ve kalite sorunlarına çözüm üretmek.


Mahmut Sabah/Dünya


Geri Dön