26 / 04 / 2024

KDV indirimi müteahhiti sevindirmedi

KDV indirimi müteahhiti sevindirmedi

Hükümet, piyasayı canlandırmak ve konut stokunu eritmek için konutlarda yüzde 18 olan KDV'yi yüzde 8'e indirirken, bu adım, ciddi bir krizle boğuşan inşaat sektörüne yeterli gelmedi.



 

 Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), KDV indirimi yanında sektörün canlandırılması için başka tedbirlerin de alınması gerektiğine dikkat çekerek, hükümete bir rapor sundu. TMB tarafından hükümete sunulan raporda, dile getirilen sorunlar ve talepler özetle şöyle:
IMF kaynaĞI yatırımlara harcansın: Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de kamu altyapı yatırımlarına hız verilmeli. IMF kaynağı gibi sağlanacak her türlü iç ve dış finansman, bu amaca harcanmalı.
TOKİ yatIrImlarI devam etsin:  TOKİ  yatırımlarının devamı sağlanmalı. TOKİ'den ev alan ancak ödeme güçlüğü içinde bulunan vatandaşlara, borç ertelemesi gibi ödeme kolaylıkları getirilmeli.

KDV alacakları ödensin: Yatırımcı şirketlere yatırım süresi boyunca yüklenen KDV,  her takvim yılı sonunda mükelleflere nakden iade edilmeli. Bu da yatırım ve istihdam için ek kaynak sağlar.
Yeni pazarlara yönelmemiz lazım: Mevcut pazarların yanı sıra, Afrika, Arap yarımadası, Hindistan, Uzakdoğu ve Güney Amerika gibi bölgeler bizim için potansiyel taşıyan pazarlar olarak görülüyor. Uluslararası iş hacmimiz, 50 milyar dolar düzeyine çıkabilir. Ancak bunun için öncelikle teminat mektubu bulma sorunumuz
çözülmeli.

Bankalara teminat mektubu teşviği: Kamu bankalarının da bize teminat vermesi sağlanmalı. Kamu bankaları, yoğun olarak iş yaptığımız Libya, Katar ve Cezayir gibi ülkelerde şube açmalı.  Böylece, bu bankaların tanınması sağlanır.

Eximbank desteği sağlansın: Eximbank da yurt- dışı müteahhitlik faaliyetleri için destek programları hayata geçirmeli. İnşaat sektöründe yaşanan durgunluğun aşılması için özel kredi paketi hazırlanmalıdır.

Akşam


Geri Dön