23 / 04 / 2024

Keçiören Atatürk Evi restore edilecek!

Keçiören Atatürk Evi restore edilecek!

Ankara Keçiören'de bulunan ve Milli Mücadele sırasında Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından karargâh olarak kullanılan ‘Atatürk Evi’ restore edilecek.



Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok, Milli Mücadele sırasında Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından karargâh olarak kullanılan ‘Atatürk Evi’ni restore edeceklerini açıkladı. Sabah Gazetesi'nde yer alan habere göre;  Başkan Altınok,  Ankara  Üniversitesi Tarım, Hayvancılık ve Gıda TEKNOKENT'ini ziyareti sırasında buranın kampüsünde metruk halde bulunan ve Milli Mücadeleye karargâhlık yapmış olan metruk haldeki yapıyı da inceledi. Altınok, "Milli Mücadelemizin ve büyük komutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün hatırası olan bu yapıyı restore ederek bu güzel hatırayı hem yaşatacağız hem de geleceğe taşıyacağız" dedi.

ZİYARETE AÇILACAK 

Altınok şunları söyledi: "Kurtuluş Savaşımızın mimarı ve kahramanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 27 Aralık 1919'da Ankara'ya geldiğinde aslında Milli Mücadele'nin karargâhına; Keçiören'e gelmiştir. Meteroloji Genel Müdürlüğümüzün bulunduğu binada Milli Mücadeleyi yönetmiştir. TEKNOKENT'in bahçesinde bulunan bu yapıyı da karargâh olarak kullanmıştır. Maalesef şu an metruk bir halde olan yapıyı inşallah en kısa zamanda Ankara Üniversitesi Rektörümüz Prof. Dr. Necdet Ünüvar ile beraber restore edip Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100'üncü yılında veya daha öncesinde açmış olacağız. Yapının restorasyonunu da aslına uygun şekilde yapıp, Atatürk'ün yaşadığı yer olarak ziyaret edilecek bir mekân haline getireceğiz"

TARİHİ ESER OLARAK TESCİLLİ 

1895-1897 yılları arasında inşa edilen Çoban Mektebi, Atatürk ve Heyet-i Temsiliye üyelerine ev sahipliği yapmıştı. Atatürk, 27 Aralık 1919'da Heyet-i Temsiliye üyeleri ile birlikte Ankara'ya geldiğinde bu binaya yerleşerek, mücadeleyi başlatmıştı. Padişah 2'nci Abdulhamid döneminde inşa edilen okul binasının ayrıca 2009'da 33 KV Envanter Numarası ile Kültür Bakanlığı tarafından tarihi eser olarak tescillendiği belirtildi.

İKİ YIL ÖNCE YANDI 

Ziraat Mektebi olarak da bilinen Çoban Mektebi'nde 30 Mart 2018'de yangın çıkmıştı. Atıl durumda bulunan tarihi bina, rüzgârın da etkisiyle kısa sürede alevlere teslim olmuştu. Çevredekilerin ihbarı üzerine kısa sürede olay yerine gelen itfaiye ekipleri tarafından yangın yaklaşık 1 saatlik çaba sonucu söndürülmüştü.

Keçiören Belediyesi'nin yeni otoparkı açılış için gün sayıyor!

 


Geri Dön