16 / 04 / 2024

Kemal Gülman: 2 milyon metrekare arazi stoğumuz var!

Kemal Gülman: 2 milyon metrekare arazi stoğumuz var!

Gülman Gruop’un patronu Kemal Gülman, geçen yıl yönetimi oğlu Polat Gülman’a bırakmıştı. Gülman Group, 2 milyon metrekareyi bulan arsa stoku üzerine gayrimenkul projeleri geliştirmeye hazırlanıyor.



Gülman Gruop’un patronu Kemal Gülman, geçen yıl yönetimi oğlu Polat Gülman’a bırakmıştı. Polat Gülman, bu yeni yapılanmanın bir kurumsallaşma gereği olmadığını söylüyor. Gülman “Aile anayasası konusunda danışmanlık hizmetleri aldık ve biz kurumsallaşmamaya karar verdik” diyor. Gülman Group, 2 milyon metrekareyi bulan arsa stoku üzerine gayrimenkul projeleri geliştirmeye hazırlanıyor.

İş hayatına 1952 yılında yapı malzemeleri satarak başlayan ve Gülman Group’un temellerini atan Kemal Gülman, 1977 yılında ilk arazisini satın alarak gayrimenkul işine girdi. O süreçten bu yana edindiği arazilerde geliştirdiği projelerle servetini katlayan ve birçok yayının zengin listesinde yer alan Kemal Gülman, kurduğu Gülman Group’un başkanlığını geçen yıl oğlu Polat Gülman’a emanet etti.

Amerika’da aldığı finans ve psikoloji eğitiminin ardından Merrill Lynch gibi birkaç kurumda çalışan Polat Gülman, babasının çağırmasıyla Türkiye’ye döndüğünü söylüyor.

Grup şu anda gayrimenkulde İstanbul,  İzmir  ve Bodrum’da 2 milyon metrekarelik bir arazi stoğuna ve 500 milyon dolarlık bir portföy büyüklüğüne sahip. Şirket şimdi bu arazilerde gayrimenkul projeleri geliştirmeye hazırlanıyor. Polat Gülman, ailenin üzerinde çalıştığı projeler ve neden kurumsallaşamayacaklarını Ekonomist'e anlattı. 

Babanız Kemal Gülman'dan görevi devraldınız. Bu göreve nasıl hazırlandınız? Geçen bir yıllık süreci özetler misiniz? 

Ben 14 yaşımda Türkiye'den çıktım ve hayatıma Amerika'da devam etmeyi düşünürken 27 yaşımda döndüm. 2008 yılında geldiğimde şirkette çok fazla mesaim olamadı. Ben neticede Amerikan sistemine alışmışım. 

Ne ben babama, ne de babam bana kendi sistemini dikte edemeyeceğine göre şirkette olamadım. O dönem ailede koltuğa kim geçecek endişesi hakimdi. Bu nedenle de babam işten ayrılmamı istemişti. Yaşar Aşçıoğlu'nun desteğiyle Quasar projesinde icra kumlu üyeliği yaptım. Sonrasında edindiğim tecrübeyle tekrar grubumuza döndüm. İki yıl önce işe başladım fakat geçen yıl resmen başkan oldum. 

Yönetim açısından nasıl bir süreç oldu sizin için? 
Babam benim kariyerimi mahvetmemek için gel diyemiyor ama gelmemi istiyordu. Kader o ki bildiğiniz gibi bir dava süreci oldu ve ben o süreçte babama destek olmak üzere şirkete geldim. Birlikte paslaşarak ilerliyoruz. Aslında babam ile eş başkan gibiyiz. Hala işleri yakından takip ediyor. 
Babanızın yaşadığı boşanma süreci çok konuşuldu. Anlaşılan bu dava grubun işlerini de öteledi. 

Babanızın yaşadığı boşanma süreci çok konuşuldu. Anlaşılan bu dava grubun işlerini de öteledi. Süreci nasıl atlattınız, şu an nasıl ilerliyorsunuz? 

Dava ile ilgili konuşmak istemem. 

Babanız servetiyle zengin listelerinde yer alıyor. Bu zenginliği asıl sağlayan ne oldu? Şu an kişisel serveti nedir? 

Tabii babam hep çocukları için çalıştı. Bu Kemal Gülman'ın kişisel servetidir. Bir kısmını ayni sermaye olarak şirketlere aktarıyor ama kendi başarısı. Kişisel servetten ziyade grubun portföy büyüklüğünü söylemek gerekirse 500 milyon doları olduğu söylenebilir. Neticede 2 milyon metrekarelik bir arazi stoğumuz ve kirada olan yerlerimiz var. 

Grubun işlerinden ve 2014 cirosundan söz eder misiniz? 2015 için gündeminizde ne gibi işler olacak? 

Biz bu süreçte gayrimenkulde devam etmeye ve bu işte uzman ortaklarla ilerlemeye karar verdik. Baktığınızda bizim için ciro söz konusu değil. Devam eden projeler ve teslimlerine göre portföy büyüklüğü söz konusu. O da 500 milyon dolar civarında. İmarı çıkan arsalarımızda ruhsatlandırma çalışmalarını yaparak yatırımlarımıza yön vermeye çalışıyoruz.  Kira imkanlarıyla ailemize gelir yaratmak istiyoruz. Geleceği düşünerek ailemizi refah içinde tutmak ve babamdan sonra da bu işlerin sürdürülebilir olması için işlerimize yön vermeye karar verdik. Babam da bu konularda mutabık. Babam çocukları için çalışan biri oldu hep. Paraya hiç ihtiyacı olmamasına rağmen baktığınızda bizden daha hırslı. Ailenin refahını sürdürmesini istiyor. Sağolsun bana da güveniyor ve çalışıyoruz. 

Peki bu yönde grupta bir kurumsallaşma çalışması yaptınız mı? 

Aile anayasası konusunda ilerleyemedik. Yılmaz Argüden ile konuştuk ve destek aldık fakat bizde onun dediklerini hayata geçirecek bir ekip yok. Yaptığımız çalışmaların ardından biz kurumsallaşmamaya karar verdik.   Aile yapımıza bir katkısı olmayacağına karar verdik. Kurumsallaşmak belki babamdan sonra olabilir ama babam işin başında iken kurumsallaşmamız mümkün değil. 

Neden? 
Babamız bunu istese de yapamıyoruz. Babamızın bu işe inanması, güvenmesi lazım. O nedenle şu an bu yönde ilerlemeye karar verdik. 

Grubun sahip olduğu araziler nerede? Devam eden projeleriniz neler? 

Bizim sahip olduğumuz 2 milyon metrekarenin 1 milyonu İstanbul'da, diğer 1 milyonu da Bodrum ve İzmir'de. 2014 yılı içerisinde İstanbul'da yer alan ve kısa sürede tüm satışı gerçekleşen Nest Ortaköy projesinin ardından Bodrum projemize başladık.  Gündoğan'da Doğalkaya Bodrum ve Fiera Vista isimli iki niş projeyi hayata geçiriyoruz. 50 milyon TL'lik bu projemiz sürüyor. Bodrum'da birkaç arazi daha satın aldık. Bunun yam sıra İstanbul'da Maslak'ta ofis projemiz olacak. 

Maslak'ta yeni projeler gelişir mi? 

Park Plaza bizim buradaki önemli işimizdi. Maslak'ta önümüzdeki birkaç yıl içinde yeni bir plaza daha olabilir. İmarı bekliyoruz ve 8 bin metrekaresi bizim, 20 bin metrekaresi de yanında yer alan beş katlı bir iş merkezini kat karşılığı projeye ekleyerek 20 katlı bir ofis üzerinde çalışıyoruz.  Bunun yanı sıra Zincirlikuyu'daki arazi için de Orjin Grubu ile anlaştık. 

Zincirlikuyu'da nasıl bir proje planlıyorsunuz? Ne zaman hayata geçer? 

Projede imar planında bodrum katlarla ilgili bir tadilat söz konusu ve çalışmaları sürüyor. Bu yüzden çok net konuşmak istemem. Burada bir arsamız vardı, Orjin Grubu ve Garanti Bankası ile hasılat paylaşım modeliyle ilerliyoruz. 


Arazinin büyüklüğü nedir? Ne kadarlık bir yatırım söz konusu? 

Zorlu Center ile Çiftçiler arasında Bellevue'nun orada yer alan arazi. 40 bin metrekarelik bir alanda ve konut projesi planlıyoruz. Arazi bedeli hariç 50 milyon dolarlık yatırım olacak.  Hasılat paylaşım modeliyle yapılacak. 

Bu zenginliği ve öz sermayeyi besleyen kaynak nedir? Gayrimenkul varlıklarının satışı mı, projeler mi? 
Tabii ki kiralar. Satışlarımız da önemli bir paya sahip. Ortaköy projesi mesela çok iyi gitti. Tabii babamızın şirketimize koyduğu ayni sermaye de oluyor. 

Kira gelirleriniz nedir? 

Söylemem doğru olmaz. Park Plaza, Ulus Tepe gibi birçok projemizde yer alan varlıklar söz konusu. 
Ama ille de bir rakam söylemek gerekirse, mevcut gelirlerimizin yüzde 10'u kadar diyebiliriz. Baktığınız zaman kendi işimizi bildiğimiz gibi ve en iyi şekilde yapmaya çalışıyoruz. Kira, arsa yatırımları ve ticari alanlar yaratmak bizim işimiz. 

Ekonomist 

Geri Dön