28 / 03 / 2024

Kentsel dönüşüm kira yardımı hangi durumlarda veriliyor?

Kentsel dönüşüm kira yardımı hangi durumlarda veriliyor?

Evini yenilemek isteyen vatandaşlar destek alabilmek için kentsel dönüşüm kira yardımını araştırıyor. Peki kentsel dönüşüm kira yardımı nasıl alınır? İşte detaylar...



Evi kentsel dönüşüme giren milyonlarca vatandaşa kira ve taşınma yardımı sağlanıyor. 2021 kentsel dönüşüm kira yardımı başvurusu, kentsel dönüşüm kapsamında yıkılmasına karar verilen yapıların tahliyesinden sonra yapılabiliyor. 

Kentsel dönüşüm kira yardımı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılıyor. Kentsel dönüşüm kira yardımı kapsamında ev sahiplerine kira desteği yapılırken, kentsel dönüşüme verilen evlerde kiracı olarak oturan vatandaşlara da 2 bin 300 TL'ye varan kira taşınma desteği için destek ödeniyor. 

Kentsel dönüşüm kira yardımı hangi durumlarda veriliyor?

Kentsel dönüşüm kira yardımı, 1 yıl içinde veya riskli yapılar yıkıldıktan sonra 3 ay içinde riskli olduğu belirlenen meskenlerin olduğu il sınırları içinde Çevre ve Şehircilik Müdürlükleri tarafından veriliyor. 

Kira yardımına başvurular e-devlet üzerinden gerçekleştirilebiliyor. E-Devlet sistemindeki “Hak Sahibi Ailelere Kira Yardımı Yapılması” kısmından başvuruda bulunulabiliyor. E-devletten başvuru yapılması için öncelikle sisteme T.C. kimlik numarası ve şifre ile giriş yapılması gerekiyor. 

Daha sonra açılan pencere üzerinden “Uygulamaya Git” sekmesine tıklanmalı. Daha sonra ise “Giriş yapmak istediğiniz uygulama bazı kişisel bilgilerinize erişim hakkı isteniyor. Lütfen aşağıdaki listeyi kontrol edip, paylaşmak istemediğiniz bir bilginiz var ise işleme devam etmeyiniz” uyarısı görünür. Bu ekranda istenilen bilgiler kontrol edilere onaylanmalı.

Kentsel dönüşüm kira yardımı hangi durumlarda veriliyor?

Kentsel dönüşüm kira yardımı başvuru evrakları 

2021 kentsel dönüşüm kira yardımı kapsamında evi riskli bulunan vatandaşların kira desteğine başvurması için gereken belgeler şu şekilde: 

Başvuru sahibinin nüfus cüzdanı fotokopisi örneği,

Güncel alınan tapu kaydı ve tapu belgesinin ilgili birimlerine verilmesi,

Başvuru sahibinin kira yardımı ve başvuru işlemi için doldurduğu başvuru dilekçesi örneği,

Yapının hasarlı ve riski olduğunu tespit eden rapor ve yıkım formu belgesi,

Hak sahibi ya da velinin Ziraat Bankası’nda hesabı olduğuna ilişkin hesap cüzdan fotokopisi örneği.

Kentsel dönüşüm kira yardımı hangi durumlarda veriliyor?

Kira yardımı kimlere verilir?

Yerleri kamulaştırılanlardan eski yerleşim yerini tahliye etmek zorunda kalanların barınmalarında, öncelikle göçmen kabul merkezleri veya kamu kurum, kuruluş ve idarelerine ait binalardan ilgili valilikçe belirlenen vatandaşlar kira yardımı alabiliyor.

Kentsel dönüşüm kira yardımı hangi durumlarda veriliyor?

Kira yardımı ne kadar sürüyor?

Kentsel dönüşüm kapsamında verilen kira yardımı 18 ay veriliyor. Eğer bakanlık tarafından ilan edilen riskli ve rezerv yapı alanlarında dönüşüm yapılıyorsa bu süre 36 aya kadar yükselebiliyor. Mülkiyetini belgeleyemeyen vatandaşlar ise bu hakların hiçbirinden faydalanamıyor.

Kentsel dönüşüm kira yardımı hangi durumlarda veriliyor?

2021 kentsel dönüşüm kira yardımı ne kadar?

Geçtiğimiz yıl kentsel dönüşüm kira yardımı bedelleri 2018 yılı esas alınarak hesaplanmıştı ve 2019'un kira ödemeleri yapılmıştı. 

2021 yılı içinse ödenecek kentsel dönüşüm kira yardımı tutarı henüz açıklanmadı. 

İstanbul,  Ankara  ve  İzmir   illerinde 2018'de  960 TL olan kentsel dönüşüm kira yardım bedeli 2019'da 1.150 TL yapılmıştı. 2020 yılında da geçerli olan listeye göre devletin en düşük kentsel dönüşüm kira yardımı tutarı 715 TL olarak belirlenmişti. 

Kentsel dönüşüm kira yardımı 2021 ne zaman açıklanacak?

Pınar Demircan/Emlakkulisi.com


Geri Dön