19 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüm kira yardımı şartları 2018!

Kentsel dönüşüm kira yardımı şartları 2018!

Kentsel dönüşüm kira yardımı, başvuru koşullarını taşıyan kimselere veriliyor. Peki, kentsel dönüşüm kira yardımı şartları 2018 nelerdir?



Kentsel dönüşümde riskli binası yıkılan hak sahipleri Devlet tarafından sunulan finansal desteklere müracaat edebiliyor. Bu müracaatların başında kentsel dönüşüm kira yardımı geliyor.

 

Kentsel dönüşüm kira yardımı için bazı şartlar aranıyor. Bu şartları taşıyan kimselerin kira yardımı başvuruları onaylanıyor. Akabinde kendilerine 18 ay boyunca yapılacak yardım bağlanıyor. 

 

Ödenecek aylık kira bedeli, her yıl Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan Tüketici Fiyatları Endeksi oranında güncelleniyor. Güncellenen tutarlarda malik, kiracı ve sınırlı ayni hak sahiplerine yardım yapılıyor.

 

Kentsel dönüşüm kira yardımı şartları

 

* İkamet şartı
6306 sayılı Kanun kapsamında riskli yapı maliklerine her yıl alınacak Bakan Olur’una göre sadece ikamet ettikleri bir bağımsız bölüm için 18 ay kira yardımı yapılıyor. 

 

Kira yardımı ödemelerinde A.R.A.A.D.net sistemi üzerinden riskli yapı için Yapı Kimlik Numarasının alındığı tarihte riskli yapıda ikamet etme şartı aranmakta olup, malik, kiracı ve sınırlı ayni hak sahiplerinden sadece bu şartı sağlayanlara kira yardımı yapılıyor.

 

* Kredi desteği alınmamış olması
Dönüşüm Projeleri Özel Hesabından aynı kişiye hem kira yardımı hem de faiz desteği ödemesi yapılmayacaktır. Dolayısıyla hak sahibinin kira yardımına başvurması durumunda faiz destekli krediye başvuramayacağı hususuna dikkat edilmelidir. Başvuru dilekçesinde yer alan hususlar ayrıca İl Müdürlüklerince hak sahibine anlatılacak.

 

Faiz destekli kredi için başvuruda bulunan ve Bakanlık tarafından faiz destekli kredi onayı verilen ancak herhangi bir nedenle bu hakkından feragat edip kira yardımına başvurmak isteyen hak sahiplerinin faiz desteği tutarının hesaplarına geçmiş olması halinde kira yardımı başvuruları kabul edilmeyecek.

 

* Yeni malikin gayrimenkulü geç almamış olması

A.R.A.A.D.net sistemi üzerinden riskli yapı için Yapı Kimlik Numarasının alındığı tarihten sonra satış/ devir yapıldığı durumlarda, yeni malik Yapı Kimlik Numarasının alındığı tarihte ikamet etme şartını sağlayamayacağından kira yardımına başvuramıyor. Eski malikin Kira Yardımı Uygulamaları Kılavuzunda yer alan şartları taşıması ve riskli olarak tespit edilen yapıyı satmadan/devretmeden önce kira yardımı ödemelerinin başlaması halinde ödemeleri devam ediyor.

 

* Malikin ve sınırlı ayni hak sahibinin aynı bağımsız bölümde ikamet etmeleri durumunda yalnızca malik kira yardımından faydalanabiliyor.

 


Kentsel dönüşüm kira yardımı 2018'de ne kadar?

 


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön