27 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüm kredisi nasıl alınır?

Kentsel dönüşüm kredisi nasıl alınır?

Evini kentsel dönüşüm ile yenilemek isteyen vatandaşlara Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 120 ay vadeli kentsel dönüşüm kredisi veriliyor. Peki, kentsel dönüşüm kredisi nasıl alınıyor? İşte detaylar..



Evini kentsel dönüşüm kapsamına almak ve devlet desteğinden faydalanmak isteyen vatandaşlar için hükümet tarafından verilen destekler kampanyaları devam ediyor. Takvim'de yer alan habere göre; Başkan Erdoğan'ın imzasıyla yürürlüğe giren kanuna göre kentsel dönüşüm kapsamında hak sahiplerince bankalardan kullanılacak kredi tutarı için belirlenen üst limitler yükseltildi. 

Riskli yapıdaki binaların yıkılarak yeniden inşa edilmesi anlamına gelen kentsel dönüşüm için bankalar kredi ürünleri hazırlamakta ve kredi başvurusunda bulunmak isteyen müşterilerine özel krediler veriyor.

KENTSEL DÖNÜŞÜM KREDİSİ VEREN BANKALAR HANGİLERİDİR? 

Evlerinin kentsel dönüşüme girmesi ile birçok vatandaşımız bu sorunun yanıtını araştırıyor. Depreme dayanıksız ve yıkılma riski eviniz varsa bankalardan Kentsel dönüşüm kredisi alarak evinizi yenileyebilirsiniz. Resmi gazetede yürürlüğe giren Kentsel dönüşüm yasası kapsamında; Çevre ve Şehircilik bakanlığı ile anlaşmalı olan bankaların istediği şartları yerine getirenler tüketiciye sunulan konut kredilerinden yararlanarak devletten kentsel dönüşüm yardımı alabilirler.

Kentsel dönüşüm kredisi nasıl alınır?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile anlaşmalı olarak kredi veren bankalar;

*Türkiye İş Bankası

* Denizbank,

* Akbank,

* Halkbank,

* Türkiye Finans Bankası,

* Türkiye Vakıflar Bankası,

* Yapı Kredi Bankası,

* TEB,

* Garanti Bankası,

* Şekerbank,

* Kuveyt Türk,

* Ziraat Bankası,

* QNB Finansbank,

* ING Bank.

* Emlak Katılım Bankası

Kentsel dönüşüm kredisi nasıl alınır?

Krediler, yüzde 1,15 faiz oranı ve yüzde 0,33 devlet destek oranı olmak üzere; toplam yüzde 1,48 faiz oranı ile 120 ay vadeye kadar kullanılabilir. Üstelik tahsis ücreti de ödenmiyor.

Kentsel Dönüşüm Kredisinden Yararlanacak Kişiler:

* Konutlarını yeniden inşa etmek isteyen hak sahiplerine,

* Riskli yapılarda en az 1 yıl oturan kiracı veya sınırlı ayni hak sahiplerine,

* Konutu riskli yapı olarak tespit edilen ve farklı bir konut almak isteyen maliklere.

QNB KENTSEL DÖNÜŞÜM KREDİSİ 

Maksimum 24 aya kadar yalnızca kredi faizlerini ödeme fırsatı,

120 aya varan vade seçenekleri,

Uygun faiz oranları,

GARANTİ KENTSEL DÖNÜŞÜM KREDİSİ 

Garanti Bankası'ndan kredi hakkında açıklamalar şu şekilde;

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen faiz desteği konut kredileri için yıllık  yüzde4 (aylık ise 0,33) azami 120 ay; işyerleri için yıllık yüzde 3 (aylık 0,25)olmak üzere azami 84 ay vadeli olacak şekilde belirlenmiştir.

Kat malikleri eğer kentsel dönüşüm kira yardımından yararlanırlarsa , kredi faiz desteğinden yararlanamazlar. Faiz ve kira desteklerinden biri arasında seçim yapmak zorundadırlar.

Tek başına konut almak isteyen kiracı hak sahipleri istedikleri bankadan kredi alabilirler. Birbirinden farklı kat maliki hak sahiplerinin olduğu/ apartmanda oturan kat maliki hak sahipleri ortak olarak riskli yapıyı yıkıp yeni bir bina yaptıracaksa aynı bankadan kredi almaları gerekecektir.

Hak sahiplerince kredi taksit ödemesi yapılmayan krediler için bakanlık tarafından karşılanacak faiz desteği tutarlarının ödemeleri, gecikme giderilene kadar durdurulacaktır.

Birden fazla konut ve işyeri sahibi olan kişiler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile protokol imzası olan bankalardan bağımsız bölüm başına en fazla 125.000 TL kredi desteği alabilirken, toplamda 625.000 TL lik limiti geçemezler.

Kentsel dönüşüm kredisi nasıl alınır?

ŞEKERBANK'TAN KENTSEL DÖNÜŞÜM KREDİSİ 

Kentsel Dönüşüm Kredilerinde devlet desteği sayesinde konut kredilerinde yıllık yüzde 4, işyeri kredilerinde ise yıllık yüzde 3 daha düşük faiz oranı uygulanır. Enerjiyi verimli kullanan binalara özel yeni konutun "Enerji Kimlik Belgesi"nde yazan enerji sınıfı B ise yıllık yüzde 4,5; A ise yıllık yüzde 5 faiz desteği uygulanır. İşyeri kredilerinde ise Enerji Kimlik Belgesi'nde yazan enerji sınıfı B ise yıllık yüzde 3,5; A ise yıllık yüzde 4 faiz desteği uygulanıyor.

AKBANK KENTSEL DÖNÜŞÜM KREDİSİ 

Hak sahipleri binalarının risk tespiti için, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş kuruluşlara başvurur. Yetkili kuruluşlara ulaşmak için tıklayın!(Bu sayfa yeni pencerede açılacaktır)

Yetkili kuruluştan alınan "Riskli Yapı Tespit Raporu" ile riskli olduğu belirlenen binalarda 2/3 oy çoğunluğu ile dönüşüm kararı alınır.

Hak sahiplerince müteahhit firma belirlenir ve firma arasında yapım sözleşmesi imzalanır.

Hak sahibi Akbank'a kentsel dönüşüm kredisi başvurusunda bulunur.

Kentsel dönüşüm kredisi nasıl alınır?

DENİZBANK KENTSEL DÖNÜŞÜM KREDİSİ 

Denizbank tarafından yapılan açıklama şu şekilde;

* 24 aya kadar ana para ödemesiz dönem,

* Devlet katkısı ile yüzde1,25'den başlayan faiz oranları,

* Tüm DenizBank Şubelerinde, 0 850 222 36 34 DenizMortgage iletişim merkezinde ve internet sitesi üzerinden Ücretsiz kentsel dönüşüm danışmanlık hizmeti,

* Deniz'in anlaşmalı firmalarından size özel indirim ile Riskli Yapı Tespit Raporunu alabilirsiniz.

EMLAK KATILIM BANKASI KENTSEL DÖNÜŞÜM İÇİN YENİ FİNANSMAN MODELLERİ GELİŞTİRDİ 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum "Emlak Katılım Bankamızla kentsel dönüşüme yeni bir basamak daha ekliyoruz. Bu kapsamda üç ana finansman çözümü geliştirdik. Güçlendirme, Yerinde Dönüşüm ve Alansal Dönüşüm... İlk önce vatandaşlarımız ile müteahhit firma arasında sözleşme imzalanacak, güçlendirme veya yapım için ruhsat başvurusu yapılacak.

Sonraki süreçte Emlak Katılım Bankamız, müteahhit ile inşaatın teknik verilerini ve vatandaş-müteahhit arasında imzalanan sözleşmeyi değerlendirecek. Uygun projeler için bankamız ile müteahhit arasında iş bitirme protokolü imzalayacak. Vatandaşımızın kullandığı finansmanlar, iş bitirme garantisi anlaşması kapsamında, inşaatın ilerleme seviyesine göre müteahhit firmaya aktarılacak. Emlak Katılım Bankamız, vatandaşlar ile müteahhit firmalar arasında imzalanacak sözleşmelerin içerisinde bir garantör rolü üstlenecek. Kentsel dönüşüm kredileri burada kontrollü kullandırılacağı için, işin tamamlanması da garanti altına alınmış olacak. Vatandaşımız oturduğu binanın dönüşüm sürecini, başından sonuna kadar güven içerisinde, mağduriyet yaşamadan gerçekleştirebilecek" dedi.

Kentsel dönüşüm kredisi nasıl alınır?

KENTSEL DÖNÜŞÜM KREDİSİ NASIL ALINIR? 

Riskli yapı olduğu belirlenen binanın tahliyesinden sonra 1 yıl içerisinde bankaya kredi başvurusunda bulunulması gerekiyor. Banka başvuruyu değerlendirir ve kredi onayı verir. Ardından banka, kredi başvurusunda bulunan kişinin bilgilerini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na göndererek faiz desteği onayı talep eder. Bakanlıktan kredi onayı geldikten sonra kredi kullandırılır.

İndirimli kentsel dönüşüm kredisi 5 soruda tüm detaylarıyla!


Geri Dön