20 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüm kredisi nasıl alınır?

Kentsel dönüşüm kredisi nasıl alınır?

Ekonomik ömrünü tamamlamış ve olası bir depremden zarar görme ihtimali yüksek olan yapılar kentsel dönüşüm projesi kapsamına dahil edilebiliyor. Peki proje kapsamında kentsel dönüşüm kredisi nasıl alınır, diyorsanız işte yanıtı...



Kentsel dönüşüm kredisi nasıl alınır?

İçinde yaşadığınız yapının eski ve depreme dayanıksız olduğunu farz edelim. Bu şekilde can ve mal güvenliği az olan binalar, kentsel dönüşüm kapsamında yıkılıp, yerine yeni yapılar inşa edilebiliyor. Kentsel dönüşümden faydalanılabilmesi için ancak,  yapının "riskli yapı" niteliğine sahip olduğunu gösteren rapor alması gerekiyor.


Riskli bina tespitinin yapılabilmesi için, lisanslı şirketlere başvuruda bulunulması gerekiyor. Lisanslı şirketler için ise,  Çevre ve Şehircilik Bakanlığının web sitesinde yer alan Türkiye haritası üzerinden bulunulan şehrin seçilmesi yeterli..


Lisanslı şirkete yapılan başvurudan sonra, şirket gerekli teknik incelemeleri gerçekleştiriyor. Bunun üzerine yapı "riskli" olarak değerlendirildiği takdirde, yapı için kentsel dönüşüm projelerinden faydalanılabiliniyor. Daha sonra ise iş kentsel dönüşüm kredisi kullanımına geliyor. Bu hususta kentsel dönüşüm kredisi nedir, kentsel dönüşüm kredisi nasıl alınır sorusunun yanıtına değinelim.


Kentsel dönüşüm kredisi

Kentsel dönüşüm kapsamına giren yapılar için müteahhit seçimi yapıldıktan sonra kentsel dönüşüm kredisi veren anlaşmalı bankalara başvuru yapılması gerekiyor. Bir daire için en fazla 100 bin TL kredi veriliyor. Blokeli olarak hesabına geçen krediyi müteahhit, paranın hepsini kullanamıyor. Müteahhidin yaptığı inşaat incelenerek, işin tutarı ne kadar ise banka da o kadar kredi veriyor.





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön