18 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüm tapu harcı iadesi 2021!

Kentsel dönüşüm tapu harcı iadesi 2021!

Kentsel dönüşüm kapsamında müteahhitlerin yaptıkları satışlarda yatırılan tapu devir harçları ve müteahhitlerden daire satın alanların ödedikleri tapu harçları geri alınabiliyor. İşte kentsel dönüşüm tapu harcı iadesi 2021 aşamaları...



Kentsel dönüşüm kapsamında yeniden inşa edilen riskli yapıların satışı sırasında ödenen tapu harçlarını, dava açıp geri alabiliyorsunuz. İşte kentsel dönüşüm tapu harcı iadesi 2021 ile ilgili tüm merak edilenler...

Kentsel dönüşüm tapu harcı iadesi 2021!

Kentsel dönüşüm tapu harcı iadesi 2021

6306 sayılı Kentsel Dönüşüm Kanunu kapsamında yapılan yapılarda müteahhitlerin yaptıkları satışlarda yatırılan tapu devir harçları ve müteahhitlerden daire satın alanların ödedikleri tapu harçları geri alınabiliyor. Yasaya göre; yıkılıp tekrar inşa edilen yapıların inşa edildikten sonraki ilk satışları tapu harcından muaf olmasına rağmen, tapu idareleri tarafından harç alınabiliyor. Hatalı tahsil edilen tutarlar ise dava açılarak iade ediliyor.

Kentsel dönüşüm tapu harcı iadesi 2021!

Kentsel dönüşüm tapu harcı iadesi nasıl olur?

1- Satış gerçekleştikten sonra 30 günlük süre içerisinde ilgili vergi dairesine dilekçe ile başvurup ödeme dekontu, tapu fotokopisi, riskli yapı muafiyet yazısı, riskli yapı belgesi ve sözleşme (Arsa payı karşılığı veya diğer modellerle yapılmışsa o sözleşme) ekleyerek düzeltme talep edilebiliyor. 

2- Satış yapıldıktan sonra 30 günlük süre geçtikten sonra başvuru yapılacaksa eğer Gelir İdaresi Başkanlığına şikayet yoluyla başvurululabiliyor.

3- 30 günlük süre içerisinde başvuru Vergi Mahkemesi reddeder veya 30 günlük süre geçtikten sonra yapılan Gelir İdaresi başvurusu reddedilirse red tarihinden itibaren 30 günlük süre içerisinde Vergi Mahkemesine dava açılabiliyor.

4- Vergi Dairesi veya Gelir İdaresi Başkanlığına yapılan başvuru red edildikten sonra 30 günlük süre içerisinde Vergi Mahkemesine dava açılabiliyor. 

Kentsel dönüşüm tapu harcı iadesi 2021!

Kentsel dönüşüm tapu harcı iadesi için gerekli belgeler

a) Vergi Tahsil Alındısı
b) Tapu Senedi Fotokopisi
c) Riskli Yapı Belgesi
d) Riskli Yapı Muafiyet Belgesi
e) Sözleşme Örneği (Arsa Payı Karşılığı veya başka modellerle yapılmışsa o sözleşme) 

Kentsel dönüşüm tapu harcı iadesi nasıl olur?


Geri Dön