25 / 04 / 2024

Kentsel dönüşümde binalar nasıl yıkılmalı?

Kentsel dönüşümde binalar nasıl yıkılmalı?

Kentsel dönüşüm kapsamında çürük binaların yıkımında yönetmeliklere uyulmaması birçok sorun yaratıyor. İş Sağlığı ve Güvenliği uzmanları kentsel dönüşüm kapsamında binaların nasıl yıkılması gerektiğine ilişkin açıklamalarda bulundu.



Kentsel dönüşüm çerçevesinde depreme dayanıksız binaların yıkımı devam ediyor. Aydınlık Gazetesi'nden Gökhan Büyük'ün haberine göre; binaların yıkımında alınmayan güvenlik önlemleri ise halkın can ve mal güvenliğini tehdit ediyor. Bu tedbirsizlikler sonucu iş kazaları meydana geliyor. 

İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) uzmanları İstanbul Avcılar’da ihmal olduğu belirlenen bazı bina yıkımlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Yıkımın gerçekleştirildiği binaların video ve fotoğraflarıda incelemelerde bulunan uzmanlar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının belirlediği yıkım yönetmeliğine aykırı çalışma yapıldığına ilişkin dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu. Uzmanlar, Yönetmeliklere aykırı yıkımı sürdüren müteahhit ve belediye yetkililerinin idari soruşturmaya tabi tutulması gerektiğine vurgu yaptı.

Kentsel dönüşümde binalar nasıl yıkılmalı?

KORUYUCU İSKELE VE TUTUCU BEZ YOK

İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Uzmanı Gökhan Ardıç, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Binaların Yıkılması Hakkındaki Yönetmeliğine dayanarak inceleme yapılan yıkımlardaki eksiklikleri şöyle anlattı: 

“Bu yıkımlarda en önemli hata yıkıma başlamadan önce çevre binalara ile yıkımı gerçekleşecek olan bina arasına hiçbir koruyucunun olmaması. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yıkım yönetmeliğinde bu husus ‘Yıkım esnasında düşebilecek, fırlayabilecek her türlü malzemenin çalışanların güvenliğini tehlikeye sokması, yıkım şantiyesi dışındaki insan ve taşıt trafiğine ulaşması ihtimaline karşı, yıkılacak yapının tehlike doğuran cepheleri gerekli tedbirler ile emniyet altına alınır” şeklinde ifade ediliyor. Yine aynı yönetmelikte emniyet şartlarının sağlanması ve toz emisyonunun azaltılması amacıyla şu tedbirlerin alınması gerektiği vurgulanıyor: ‘Yıkım yapılacak binaların dış cephesi, yıkım tekniğine ve kullanılacak ekipmana uygun koruyucu iskele, yırtılmaz ve tutucu özelliğe sahip file ve benzeri malzeme ile koruma altına alınır.’ Burada bu şartların hiçbirinin sağlanmadığı açık bir şekilde görülüyor.”

Kentsel dönüşümde binalar nasıl yıkılmalı?

YIKIMA ÇATIDAN DEĞİL YANDAN BAŞLANMIŞ

Bir diğer eksiklik ise yıkıma üst katlardan değil direk binanın yan birinci ve ikinci katından başlanması. Bu da yine aynı yönetmelikte ‘Tam yıkım, çatıdan başlanarak temel alt seviyesine kadar yukarıdan aşağıya doğru olacak şekilde gerçekleştirilir. Yıkıma alt kat düşey taşıyıcı elemanlarından başlanılamaz’ cümleleriyle açıkça ifade ediliyor.

Kentsel dönüşümde binalar nasıl yıkılmalı?

‘SORUŞTURMA BAŞLATILMALI’

Fotoğraflarda ve videolarda görüldüğü kadarıyla yıkımın yapılacağı binanın sokak trafiğini kapatmaktan başka bir önlem alınmamış. Bu şartlar altında yıkıma başlanmaması gerekiyor. Yönetmeliğe aykırı yıkıma izin veren belediye yetkilileri ve müteahhitler hakkında idari soruşturma başlatılmalı.”

Kentsel dönüşüm kapsamında binalar nasıl yıkılmalı?

Kentsel dönüşüm nasıl yapılmalı?


Geri Dön