25 / 04 / 2024

Kentsel dönüşümde KDV!

Kentsel dönüşümde KDV!

Konutta KDV oranları ile ilgili düzenlemelere göre kentsel dönüşümde KDV oranı yüzde kaçtır? 5216 sayılı yasa kapsamında olmayan yerlerde yüzde 1 KDV uygulanıyor. Kentsel dönüşüm buna dahil mi?



Kentsel dönüşümde KDV!

Konutta KDV oranları ile ilgili düzenlemelere göre, 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu kapsamındaki büyükşehirlerde lüks veya birinci sınıf inşaat olarak yapılan ve ruhsatın sonradan revize edilip inşaat kalitesinin yükseltilmesi hali de dahil olmak üzere, yapı ruhsatının alındığı tarihte, üzerinde yapıldığı arsanın 1319 sayılı  Emlak  Vergisi Kanununun 29 uncu maddesine istinaden tespit edilen arsa birim metrekare vergi değeri;


- 1.000 TL ve üzeri ise %18

- 500-999 TL arasında ise %8 oranında KDV ödeniyor.


Buna karşın arsa birim metrekare değeri 499 TL altında veya 5216 sayılı yasa kapsamında olmayan yerlerde ise %1 oranında KDV uygulanıyor. Peki kentsel dönüşümde KDV oranı nedir?

 

16/5/2012 tarihli ve 6306 sayılı Afet Riskli Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında rezerv yapı alanı ve riskli alan olarak belirlenen yerler ile riskli yapıların bulunduğu yapıların bulunduğu yerler bu uygulamadan hariç tutuluyor.


Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında rezerv yapı alanı ve riskli alan olarak belirlenen yerler ile riskli yapıların bulunduğu yerlerde yapılan inşaatlarda üretilen 150 m2 altındaki konutların satışında KDV oranı yüzde 1 olarak uygulanıyor.


ÖRNEK 1: 

İstanbul/..... semtinde yapılan 1.sınıf 150 m2 altındaki konut inşaatının  


Ruhsat tarihi  : 10/01/2013 

Arsa m2 : 499‐TL 

Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında rezerv yapı alanı ve riskli alan olarak belirlenen yerler ile riskli yapıların bulunduğu yerler değildir. 


Bu durumda buradaki konutların satışında KDV % 1 olacaktır.



Taşınmaz satışlarında kdv oranları!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön