26 / 04 / 2024

Keşan'da tarım arazilerinin işletilmesi meclis gündeminde!

Keşan'da tarım arazilerinin işletilmesi meclis gündeminde!

Edirne'nin Keşan ilçesine bağlı bir köydeki tarım arazilerinin işletilmesine yönelik çalışmalar meclis gündemine taşındı. CHP'li Gaytancıoğlu, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Edirne'nin Keşan ilçesine bağlı bir köydeki tarım arazilerinin işletilmesine yönelik çalışmalara ilişkin soru önergesi hazırladı. Gaytancıoğlu, sorusunun Çevre Ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Gaytancıoğlu, ''Seçim bölgem olan Edirne ilinin Keşan ilçesi Türkmen köyünde hazineye ait toplam 2400 dekar tarım arazisi bulunmaktadır. Bu araziler daha önceki yıllarda Türkmen köyünde çiftçilik yapan yurttaşlar tarafından “hazineden kiralama" yöntemi ile işlenmiştir. Geçtiğimiz yıl bölgede arazi toplulaştırması başladığından kiralamalar toplulaştırma bitimine bırakılmıştır.  Toplulaştırma 2020 yılı başında tamamlanmış olup, söz konusu arazilerin kiralanmasına yönelik bir çalışma yapılmamıştır. Türkmen köyünde yaşayan çok sayıda (yaklaşık 150 hane) topraksız ve az topraklı aile bulunmaktadır. Türkmen köyündeki tarım arazilerinin yurttaşlara “hakkaniyet” ölçüsünde dağıtımının ya da düşük bedellerle kiralamanın yapılması uygun olacaktır. Bu konuda gerekli işlemlerin yapılamaması sonucunda kışlık ekim ve üretim dönemi geçmiş, yazlık üretim ve ekim dönemi de yaklaşmıştır. Köyde ciddi huzursuzluklar başlamış, hatta bazı yurttaşlar söz konusu arazileri “izinsiz" bir şekilde işgal etmiştir. Bu izinsiz işgaller jandarma güçleri sayesinde giderilmiştir. Ancak hala belirsizlik devam etmektedir.'' diye konuştu.

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu'nun soruları:
1. Bu araziler kaç yıldır kiralanmamaktadır?
2. Söz konusu tarım arazileri ne zaman vatandaşlarımıza kiralanacaktır? 
3. 2020 yılında bu arazililere ekim yapılabilecek midir? 
4. Bu arazilerin ekilememesinin yıllık olarak kira geliri ve ekilen ürünlerin ekonomimize katkısı dikkate alındığında ülke ekonomisine maliyeti ne kadardır? 
5. Türkiye genelinde Hazineye ait olup kiralanmadığı için ekim yapılamayan ne kadar tarım arazisi vardır? 
 


Geri Dön