26 / 04 / 2024

Tarım arazilerinin azalması sorunu TBMM gündeminde!

Tarım arazilerinin azalması sorunu TBMM gündeminde!

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Tarım arazilerinin ve ekim oranının azalmasına ilişkin soru önergesi hazırladı. Gaytancıoğlu sorularını Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'e sordu..



Tarım arazilerinin azalması sorunu TBMM gündeminde!


CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Tarım arazilerinin ve ekim oranının azalmasına ilişkin soru önergesi hazırladı. Gaytancıoğlu sorularının Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik tarafından yanıtlandırılmasını istedi.


Gaytancıoğlu önergesinde "Ülkemiz özellikle son yıllarda tarımsal alanlarını hızla kaybetmektedir. 1990 yılında 27 milyon 856 bin hektar olan toplam tarım alanımız, 2015'e gelinceye kadar yüzde 14 azalarak 23 milyon 949 bin hektara inmiştir. Aradan geçen 26 yılda 3 milyon 907 bin hektar tarım alanını çeşitli nedenlerle tarım dışına çıkarılmıştır.Bunun yanı sıra kurak ve yarı kurak bölgelerimizde halen 4.1 milyon hektar tarım arazisi de nadasa bırakılmaktadır. " dedi.


"Yine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı verilerine göre tarım arazilerimizin mevzuat çerçevesinde korunmaya başladığı 1989 yılından 2015 yılı sonuna kadar tarım alanlarımızın amaç dışı kullanılmasını talep eden 114 bin 945 başvuru olmuş, bunlardan 1.7 milyon hektara izin verilmemiş, 2.6 milyon hektar tarım arazisinin amaç dışı kullanımına izin verilmiştir. Bakanlığın verilerine göre son 15 yılda çiftçinin ekmekten vazgeçtiği tarım arazisi miktarı 2.6 milyon hektardır." şeklinde açıklamalarda bulunan Gaytancıoğlu 3 soru sordu.


Gaytancıoğlu'nun soruları

1. Nüfusumuz sürekli artmasına rağmen nüfusumuzun beslenmesi açısından hayati önem taşıyan tarım arazilerinin azalmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?


2. Sudan'dan tarım arazisi kiralarken, ülkemizdeki tarım arazilerimizi metrekare hesabı ile tarım dışı kullandırmayı nasıl değerlendiriyorsunuz?


3.Bakanlığınızın verilerine göre son 15 yılda çiftçilerimiz 2.6 milyon hektar tarım arazisini ekmekten vazgeçmişlerdir. Bu durumun nedenleri nelerdir?





Geri Dön