19 / 04 / 2024

Kıdem tazminatında büyük yenilik! Yürürlüğe girdi!

Kıdem tazminatında büyük yenilik! Yürürlüğe girdi!

Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan kıdem tazminatıyla ilgili yeni genelge yayımlandı. Yeni genelgeye göre kıdem tazminatı tavanı yükseldi. İşte 2022 kıdem tazminatı hesaplama...



KIDEM TAZMİNATI ALMA ŞARTLARI

Kıdem tazminatı almaya hak kazanmanın yolu  aynı işverene bağlı iş yerlerinde en az bir yıl çalışılmış olması gerekiyor. Kıdem tazminatı emekli olunduğunda, işveren işten çıkarttığında, işçi haklı bir nedenle iş akdini feshettiğinde alınabiliyor. Yaş dışındaki emeklilik koşullarını yerine getiren işçiler de işten ayrılarak kıdem tazminatı alabilirler.

Ayrıca erkek işçiler askere giderken, kadın işçiler de evlendikten sonra bir yıl içinde işten ayrıldıklarında kıdem tazminatı alabilirler.

Kıdem tazminatı hesaplanırken, brüt ücrete ilave olarak işçiye sağlanmış olan para ve para ile ölçülmesi mümkün akdi ve kanundan doğan menfaatler de dikkate alınıyor. Bordroda görünen brüt ücrete ilave olarak, yemek, servis-yol-ulaşım, barınma-kira yardımları, bayram harçlığı, yakacak-aydınlatma bedeli, giyim yardımı, kıdem ücreti, teşvik primi, ikramiyeler ve primler gibi ödemeler eklenerek “giydirilmiş ücret” bulunuyor.

Kıdem tazminatında büyük yenilik! Yürürlüğe girdi! 

 

Bir yardımın veya ödemenin brüt ücrete dahil edilebilmesi için sürekli olması gerekir. İşyerinde işveren tarafından sağlanan yemek veya yemek, nakit para veya yemek çeki giydirilmiş ücrete eklenir.

Çalışanın geliş ve gidiş saatlerinde verilen servis hizmeti de dahil olmak üzere ulaşım ödeneği şeklindeki ödemeler dikkate alınır.

Kıdem tazminatı temel maaşına özel sağlık sigortası yardımı veya hayat sigortası prim ödemeleri de eklenmektedir. Bir yıl içinde ödenen ayni ve nakdi ödemeler toplanarak 360 güne bölünür. Brüt ücrete hesaplanan 1 günlük ayni ve nakdi ödemenin 30 katı eklenerek giydirilmiş ücret bulunur

Kıdem tazminatı almaya hak kazanan çalışanın kıdem tazminat hakkı nasıl hesaplanır? İşte tüm merak edilenler

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön