18 / 04 / 2024

Kimler emlak vergisi ödemez 2022?

Kimler emlak vergisi ödemez 2022?

Gayrimenkuller için ödenen emlak vergisini bazı mal sahipleri ödemiyor. Peki, kimler emlak vergisi ödemez 2022? Emlak vergisi muafiyet şartları nelerdir?



Konut, işyeri, arsa ve araziler için her sene ödenen vergiler arasında emlak vergisi bulunuyor. Bu senenin vergi ödemeleri 1 Mart'ta başladı. Vergide kanun ile tanınan muafiyetlik hakkı bu sene de uygulanmaya devam ediliyor. Bu vergi döneminde kimlerin emlak vergisi ödeyip kimlerin ödemeyeceği merak ediliyor.

Emlak vergisi ödemeleri, ilgili belediyeye yapılıyor. Vergi senede 2 taksitte ödeniyor. İlk taksit ödemesi Mart, Nisan ve Mayıs aylarında yapılırken, ikinci taksit ödemesi ise Kasım ayı içerisinde yapılıyor.

Kimler emlak vergisi ödemez 2022?

Vergi için ödenecek tutar emlak vergisi oranı ile taşınmazın değerinin hesaplanması ile bulunuyor. Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğe göre yeni yılda emlak vergisi yüzde 18,10 oranında artış gösterecek. 

Emlak vergisi büyükşehir olmayan yerlerde arazi ve konutlar için binde bir oranında tahsil edilirken, işyeri ve depo gibi diğer şekillerde kullanılan binalarda binde iki oranında hesaplanıyor. Arsalarda ise vergi binde üç oranı ile tespit ediliyor. Büyükşehirde ise bu oranlar yüzde 100 artırımlı olarak uygulanıyor.


Geri Dön