25 / 04 / 2024

Kira artış oranları yarın açıklanacak!

Kira artış oranları yarın açıklanacak!

Gayrimenkul kiralamalarında sözleşmenin Ekim'de senelik olarak yenilenmesi halinde bu ay kiracılara zam yapılacak. Kira artış oranları yarın açıklanacak..



Ev veya işyeri kiralayan kiracılar, mal sahiplerine sözleşmede belirtilen tarih ve miktarda kira ödemelerini gerçekleştirmeleri gerekiyor.


Genellikle senelik olarak imzalanan kira sözleşmelerinin yenilenmesi halinde kira bedelinde senelik zam yapılıyor.


Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanıyor.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirleniyor.


Kira hesaplamalarında kullanılan üretici fiyat endeksi oranları her ay Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanıyopr.


TÜİK'in geçtiğimiz ay açıkladığı verilere göre Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık yüzde 0,85 arttı. Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2017 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 0,85, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 9,52, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16,34 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 12,05 artış gösterdi.


Mevcut kira bedeli 1000 lira olan kiracının yeni dönem kira bedeli 1120,5 lira oldu.


Kira sözleşmesi Ekim ayı içerisinde yenilenecek olan kiracıların kira artış oranları ise yarın açıklanacak.



Kiraya yüzde kaç zam yapılır 2017 Eylül?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön