29 / 03 / 2024

Kira artış oranları yarın açıklanacak!

Kira artış oranları yarın açıklanacak!

Taşınmaz mal kiralamalarında kira sözleşmesinin yenilenmesi halinde kiracıya zam yapılıyor. Kira zam hesabında TÜİK tarafından açıklanan ÜFE oranları kullanılıyor. Yeni kira artış oranları yarın açıklanacak...



Kira artış oranları yarın açıklanacak!

Taşınmaz mal kiralamalarında kira sözleşmesinin yenilenmesi halinde kiracıya zam yapılıyor. Yapılacak bu zammın sınırları Borçlar Kanunu'nda düzenleniyor.


Kiracılık hukuku esaslarına yer verilen bu kanun gereğince meskenlerde kiracıya yapılacak zam üretici fiyat endeksi oranlarından yüksek olamıyor.


Buna karşın işyerinde bu kural 2020 yılına kadar ertelenmiş olup, bu tarihe kadar sözleşme serbestisi uygulanıyor. İşyeri kiracısına sözleşme esaslarına bağlı kalmak şartıyla istenilen oranda zam yapılabiliyor.


Üretici fiyat endeksi (ÜFE) oranları her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. ÜFE, belirli bir referans döneminde ülke ekonomisinde üretimi yapılan ve yurt içine satışa konu olan ürünlerin üretici fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişimlerini ölçen fiyat endeksi olarak tanımlanıyor.



Ocak dönemine ait yurt içi üretici fiyat endeksi oranları 3 Şubat 2015 tarihinde açıklanmıştı. Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %0,33 arttı.


Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre %0,33 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %0,33 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %3,28 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %9,59 artış gösterdi.


Şubat dönemine ait kira artış oranları yarın açıklanacak.


10 soruda yeni kira düzenlemesi!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön