27 / 04 / 2024

Kira artış oranları yarın açıklanacak!

Kira artış oranları yarın açıklanacak!

Mesken ve işyeri kiralamalarında taraflar arasında yapılan kira sözleşmesinin yenilenmesi halinde; kira bedeline belli oranlarda zam yapılabiliyor. Hesaplamada enflasyon oranlarık kullanılıyor. Eylül ayı kira artış oranları yarın açıklanacak..



Kira artış oranları yarın açıklanacak!

Mesken ve işyeri kiralamalarında taraflar arasında yapılan kira sözleşmesinin yenilenmesi halinde; kira bedeline belli oranlarda zam yapılabiliyor. Kiraya yapılacak zam hesabı işyeri ve meskenlerde farklı şekilde yapılıyor.


Kiracılık hukukunun düzenlendiği Borçlar Kanunu gereğince meskenlerde kira bedeline yapılacak zam oranı ÜFE ile sınırlandırılırken; işyerlerinde bu kural 2020 yılına kadar uygulanmıyor.


Bu süre içinde işyerindeki kiracıya sözleşmeye bağlı kalmak şartı ile istenilen oranda zam yapılabiliyor. Örneğin sözleşmede herhangi bir oran belirtilmemesi halinde mal sahibi istediği oranda zam yaparken, sözleşme de ÜFE veya TÜFE gibi oranların belirtilmesi halinde bu oranlar üzerinden zam yapılıyor.


Kira artış hesaplamalarında kullanılan enflasyon oranları her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. 


Geçtiğimiz ay, Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %0,32 düştü. Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre %0,32 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre %5,15 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %5,62 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %6,43 artış gösterdi.


Eylül ayında uygulanacak kira artış oranları yarın açıklanacak.


Mesken kira artış oranı Ağustos 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön